Koka färskpotatis så att de blir precis så där läckra och spänstiga som du vill ha dem. Här förklarar vi steg-för-steg hur du får till den perfekta potäten.

 

Tips: Alla våra recept på färskpotatis!

  • Salta vattnet

    Beräkna ½ msk salt per liter vatten.

  • Vattnet ska koka

    Potatis ska alltid börja kokas i kokande vatten. Ett tips är att snabbt koka upp vatten i en vattenkokare så går det fort när du ska börja koka potatisen.

  • Krydda vattnet

    Våga salta ordentligt och krydda vattnet med dillkvistar.

  • Locket på

    Potatisen vill titta upp ovanför vattenytan och locket ska vara på.

  • Sjuda hela tiden

    Potatisen skall hela tiden sjuda. Om vattnet är under kokpunkten så suger potatisen vatten och kokar den kraftigt så slås den lätt sönder.

  • Häll av snabbt

    Potatisen skall hällas av så snabbt den kokat klart annars riskerar den att bli ”svampig”.

  • Ånga av

    Lägg lite hushållspapper eller en kökshandduk över potatisen när den är avhälld så att den får ånga av ca 10 minuter före servering.

  • "Pimpa" potatisen

    Vänd runt potatisen i en kastrull med en klick smör och ett gott flingsalt före servering. Strö över några små dillkvistar.

Supergoda recept på färskpotatis

  • Krossad potatis med parmesan och dragonkräm

    Krossad potatis med parmesan och dragonkräm

    Krossad potatis i ugn med parmesan är bland det krispigaste och godaste som finns. Denna dragonkräm är en perfekt sås till krossad potatis. Servera på en buffé och som tillbehör till lammstek eller en bit grillat kött eller fisk. Eller varför inte som den är tillsammans med en matig bönsallad?

    - Krossad potatis med parmesan och dragonkräm

    Spara

  • Ugnsrostad färskpotatis och sparris med slaw på majrova

    Ugnsrostad färskpotatis och sparris med slaw på majrova

    Majrova har kommit lite i skymundan av potatis och andra betor, det tycker vi är synd. Här är ett veganskt recept med en saftig slaw gjort på majrova, äpple och morot. Servera till ugnsbakad potatis eller varför inte till grillpremiären.

    - Ugnsrostad färskpotatis och sparris med slaw på majrova

    Spara

  • Lerpottasill med brynt smör

    Lerpottasill med brynt smör

    Lerpottasill är en typisk skånsk rätt med matjessill som huvudingrediens. Vi tycker det är den ultimata sommarlunchen, särskilt som den går utmärkt att förbereda. Här väljer vi att bryna smöret som ringlas över och tillsätter rivig pepparrot vid servering.

    - Lerpottasill med brynt smör

    Spara

  • Örtslungad färskpotatis

    Örtslungad färskpotatis

    Sätt extra smak på den nykokta färskpotatisen med en örtig basilika- och persiljeolja. Den ljumma potatisen drar åt sig fint av alla smaker och det kommer att dofta mer än ljuvligt. Servera på buffén, till grillat eller varmrökt fisk.

    - Örtslungad färskpotatis

    Spara

  • Krossad färskpotatis med Västerbottensost

    Krossad färskpotatis med Västerbottensost

    Ta färskpotatisen till nya höjder med smulad Västerbottensost, schalottenlök, gräslök och dill. Potatisen krossar du med en gaffel direkt på tallriken tillsammans med smör. Enkelt och gott!

    - Krossad färskpotatis med Västerbottensost

    Spara

  • Senapsrostad potatissallad

    Senapsrostad potatissallad

    En ljummen potatissallad med senap passar perfekt som tillbehör till middagen en solig vår- eller sommarkväll! Den ugnsrostade färskpotatisen får smak av vitlök och två sorters senap, med ruccola till är potatissalladen komplett.

    - Senapsrostad potatissallad

    Spara

  • Färskpotatis med brynt smör och löjrom

    Färskpotatis med brynt smör och löjrom

    Färskpotatisen får här sällskap av riktigt somriga smaker som rädisor och gräslök samt brynt smör. Koka potatisen försiktigt så att den inte spricker. Bryn smöret tills det doftar nötter och skär rädisor och gräslök fint. Lägg upp potatisen på ett fat och toppa med crème fraiche och löjrom. Smaklig sommarmåltid!

    - Färskpotatis med brynt smör och löjrom

    Spara