Salt är en av de viktigaste grundsmakerna och fungerar som en smakförhöjare i, i princip, all matlagning. Men hur gör man för att få till den perfekta biffen, bra balans i pastavattnet och ljuvligt kokta grönsaker?

Matskola i samarbete med Falksalt

I samarbete med Falksalt och Fredagskocken Mattias Larsson får du här tips för att få till den perfekta salthalten. Läs även tips på hur du kokar den perfekta färskpotatisen.

Salta rätt

  • Koka pasta

    Räkna med 1 liter vatten och en knapp 1/2 msk salt per 100 gram pasta. 100 g pasta motsvarar 1 portion.

  • Koka grönsaker

    Utgå från 0,5 msk salt per liter vatten. Grönsaker mår bäst av att läggas ner i kokande vatten och sedan kokas al dente.

  • Salta kött

    Salta din köttbit ca 15-30 minuter innan du ska steka eller grilla den. Det ger en djupare och rikare smak samt ett saftigare resultat.

  • Salta fisk

    Salta din fisk ca 15 min innan tillagning eller prova att snabbrimma den i rimlag. Observera att vid rimning krävs salt med normal natriumhalt.
    Rimlag till 1kg fiskfilé:
    1 liter vatten
    0,5 dl salt
    Blanda salt och vatten, lägg ner fisken och låt den rimma i 30 min innan du tillagar fisken. Rimning gör att fisken håller ihop bättre och får en djupare smak.

  • Saltbaka grönsaker

    Lägg grovkornigt salt på en plåt och lägg på hela morötter, parlsternackor och/eller rödbetor. Ugnsbaka på ca. 175 C tills grönsakerna är genommjuka.