Släpp in barnen i köket om höstlovet inte bjuder på det mest strålande vädret. Vad sägs om att leka godisfabrik? Om mamma och pappa är riktigt snälla kanske de också kan få smaka.

Mätta barn är glada barn - låt oss presentera 10 mellanmål för småkockar! Och ännu fler gosaker att göra på lovet hittar ni bland samtliga våra godisrecept.

7 godistips för nybörjarkockar
(+ en vuxen kanske)

 • Cake pops

  Enkelt och sött i dubbel bemärkelse, ett perfekt pyssel. Gör det enkelt för er och köp hem en sockerkaka istället för att baka en själva. Ladda upp med olika sorters strössel, topping, smält ljus choklad och smält vit choklad och släpp loss de små kreatörerna.
  - Cake pops

 • Mandelmassa

  Att låta barnen göra egna figurer av marsipan är ungefär som att leka med lera - men dubbelt så skoj, eftersom man får äta upp kreationerna sen. Varför inte forma dem som sushirullar? I receptet på söt sushi med mandelmassa ingår det alkohol, men skippa bara det och läs hur du får till söta sushirullar. Eller använd detta klassiska reept på marsipanfigurer.

 • Pepparkaksbollar

  Tjuvstarta julmyset! Pepparkaksbollen kombinerar det bästa av två världar: chokladbollen och pepparkaksdegen. Mandelmassa i degen ger dessutom en mjuk nötighet. Rulla bollarna i pärlsocker, och ät som de är.
  - Pepparkaksbollar

 • Veganskt godis

  Kokosbollar av fikon eller dadlar, smaksatta med lime är lika mycket ett bra energitillskott som nyttigare godis. Dessutom alldeles veganska!
  - Kokosbollar med lime

 • Maränger

  Visst finns det ett visst ugnsmoment här - men även de minsta barnen kan hjälpa till med handvispen. För det ska i ärlighetens namn vispas en hel del innan marängsmeten blir härligt fast och toppig. Låt barnen välja karamellfärg!
  - Mumsiga maränger

 • Naturgodis

  Här krävs en vuxen för att göra chokladsås eller smälta olika sorters choklad. Sen är det oerhört enkelt att göra sitt egna naturgodis med de nötter, frön, torkade frukter som du gillar. Två enkla recept är Hemgjort naturgodis och Cornflakestoppar

 • Chokladbollar

  Något av det enklaste som finns är klassiska chokladbollar. Det här är en storfavorit, med en hemlig krydda (en skvätt kaffe) som man kan ta bort om barnen inte brukar gilla det.
  - Chokladbollar

7 godistips för erfarna småkockar
(+ en vuxen kanske)

 • Kanderade äpplen

  En vacker klassiker som är söt men också mättar ordentligt. Eftersom karamellen är het krävs det att en vuxen är med och hjälper till. Och så gäller det att jobba snabbt med karamellen! De är som godast när de är helt färska, men håller sig snygga i flera dagar. Använd gärna vinteräpplen som ingrid marie eller aroma.
  - Kanderade äpplen

 • Nyttiga godisremmar

  Äppelremmar innehåller bara en ingrediens - äpplen! Och vinbärsremmar gör du av röda vinbär, hallon och lite honung. Blir inte mycket mindre tillsatser än så! Och enkelt är det, det jobbigaste är att behöva vänta så länge med att få smaka.
  - Äppel- eller vinbärsremmar

 • Ljust rocky road

  Har du hört uttrycket "less is more"? Glöm det! Här är det mycket av det goda som gäller, och resultatet blir ett supergodis. Istället för mörk choklad är det ljus choklad som smälts till dessa godbitar. Chokladen får sällskap av en mix av nötter, marshmallows, geléhallon och lakritskola.
  - Ljus rocky road

 • Mumsiga "glassar"

  Hemmagjort godis som ser ut som glassar - kan det bli sötare? Rostade mandlar blandas med popcorn och smält marshmallow - serveras i våffelstrutar.
  - Mumsiga moln

 • Marshmallows

  Det är inte så meckigt att göra sina egna marshmallows, visste du det? Det här tipset är på hallonmarshmallows och blir härligt rosa.
  - Rosa marshmallows

 • Godisklubbor

  De här knäckklubborna med smak av lime är så goda att de borde ha varningstext! Lite svåra att göra, och hett därtill, så en vuxen bör definitivt vara med vid tillagningen.
  - Limeknäckklubbor

 • Snöbollar

  Än är det ett tag kvar tills snön kommer - men tjuvstarta snöbollskriget med lite mumsiga snöbollar. Lagom söta godisbollar, med bara 3 ingredienser - vit choklad, kokos och citronsaft.
  - Snöbollar