Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Limeknäckklubbor

Söta och underbara små klubbor med smak av lime och knäck gör du enkelt med detta recept. Limeknäckklubbor har ett hölje av smörpapper runt sig vilket gör att man får en nostalgisk känsla. Receptet kan med fördel också användas till vanligt knäck.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2001
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 20 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Börja med att förbereda klubborna. Skär upp en mjölkkartong och klipp ut runda hål, ca 2 cm i diameter. Tejpa fast kartongen ordentligt på fyra glas, ett i varje hörn, så att kartongen kommer upp en bit. Forma strutar av smörgåspapperet och fäst med ett klistermärke eller tejpbit. Var noga så att strutarna blir täta i toppen. Ställ dem i hålen i kartongen med spetsen nedåt.
  2. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och smör i en rymlig kastrull. Koka tills knäcken är ca 125°C eller gör kulprovet och koka sedan ytterligare ca 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt sötmandel och limeskal.
  3. Fördela smeten i strutarna med hjälp av två små skedar. Om den stelnar i kastrullen, låt den få ett snabbt uppkok och fortsätt sedan som innan. Stick ner pinnar i klubborna. Låt stelna i minst 4 timmar eller över natten.

Tips

Smeten kan klickas i knäckformar, ca 70 stycken (istället för 20 st klubbor), men då får man bara koka den till ca 120°C, annars blir den för hård.

Ingredienser

Portioner: 20
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk smör
  • 0,8 dl finhackad sötmandel eller ströbröd
  • finrivet skal av 2 vältvättade lime
  • 1 tsk vaniljsocker
  • smörpapper, pinnar, tejp
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?