Hoppa till sidans innehåll

Vad är skillnaden mellan olika vegetabiliska drycker? Varför får man inte säga havremjölk? Vad kan man använda mandelmjölk till? Buffé reder ut.

Styling Linda Berlin Foto Mathias Nordgren

Olika typer av växtdrycker

 • HAVREDRYCK

  Ett av de mest populära vegetabiliska alternativen till mjölk. Drycken som säljs i Sverige är oftast gjord av svenskodlad havre och finns även i kalciumberikad variant. Används i exempelvis kaffe eller smoothie.

 • KOKOSDRYCK

  Denna växtbaserade dryck är gjord på den bruna kokosnöten och ger både smak och doft av tropikerna. Passar perfekt i smoothie, te, pannkakssmet eller som bas i varm choklad.

 • HASSELNÖTSDRYCK

  Hasselnöten är rik på smak och drycken är otroligt god att dricka i sin rena form. Den passar annars bra i smoothie, varm choklad eller i kaffe och är ofta sötad.

 • SOJADRYCK

  Sojadrycken, som görs på sojabönan, är en av de vanligaste växtbaserade dryckerna och finns både sötad och osötad. Den är mild i smaken och len i konsistensen. Drycken är god att dricka som den är, men passar även bra i kaffe, smoothie, matlagning eller bakning.

 • MANDELDRYCK

  En dryck som passar bra i kaffe, te eller i smoothie med frukt och bär. Den passar även perfekt som bas i chiapudding eller overnight oats. Finns både sötad och osötad.

Recept med växtryck

 • Overnight oats med havredryck

  Overnight oats med havredryck

  Älskar du att snooza men är ändå sugen på en stadig frukost? Ladda kylen med over night oats kvällen innan så har du frukosten klar på nolltid! Toppa bara med lite frukter eller bär och hackad mandel – som du självklart också har förberett kvällen innan.

  - Overnight oats med havredryck

  Spara

 • Jorgubbssmoothie

  Jorgubbssmoothie

  En fräsch smoothie är en perfekt start på dagen! Snabbt, enkelt och förvånansvärt mättande. Den här jordgubbssmoothien är härligt bärig och får en rund smak av mandel och en fräsch syra från limen.

  - Jorgubbssmoothie

  Spara

 • Kokos- och chiapudding med bär

  Kokos- och chiapudding med bär

  Ett mättande mellanmål som enkelt kan förberedas kvällen före och tas med till jobbet. Chiapuddingen håller några dagar i kylen. Toppa med de bär du tycker bäst om och en knaprig granola.

  - Kokos- och chiapudding med bär

  Spara

 • Cold brew kaffe latte

  Cold brew kaffe latte

  Genom att kaffet bryggs under en längre tid i kallt vatten får du ett mildare, fylligare och mindre bittert kaffe. Kaffet gifter sig fint med den nötiga hasselnötsdrycken och lönnsirapens fylliga sötma. Fyll ett stort glas med mycket is, häll upp cold brew kaffet, rör om och låt det väl smaka!

  - Cold brew kaffe latte

  Spara

 • Snickerssmoothie

  Snickerssmoothie

  Den här ljuvliga smoothien med banan, kakao, jordnötssmör och vaniljpulver smakar som snickers fast i smoothie-form! Här toppas den dessutom med kakaonibs och rostade jordnötter. Smoothien passar perfekt som efterrätt eller lyxigt mellanmål.

  - Snickerssmoothie

  Spara