Doften av stjärnanis, saffran, kanel, kardemumma, kryddnejlika och pomerans för genast tankarna till julen. Vi reder ut vilka de olika julkryddorna är och vad de har för egenskaper.

Styling Charlotta Norlén Foto Mathias Nordgren

Julens kryddor

 • STJÄRNANIS

  STJÄRNANIS

  Påminner om anis, men med en mer distinkt lakritssmak. Förutom som smaksättare används stjärnanis även i tillverkning av likör och parfymer.

 • SAFFRAN

  SAFFRAN

  Kommer från den lila saffranskrokusen och har odlats i över 3 000 år. Används ofta i bakverk, men är även en viktig smaksättare av fisk, kött och skaldjur.

 • KARDEMUMMA

  KARDEMUMMA

  Växer som en liljeliknande ört med vitrosa blommor och frökapslar. Har en mild smak och används ofta i desserter, varma drycker och i kryddblandningar som curry och garam masala.

 • POMERANS

  POMERANS

  Citrusfrukt som påminner om apelsin men med en kryddigare smak. Äts på grund av sin bitterhet sällan färsk, utan används torkad i exempelvis marmelad, bakning, likörer och glögg.

 • KRYDDNEJLIKA

  KRYDDNEJLIKA

  Torkade blomknoppar från trädet med samma namn. Används främst i glögg, pepparkakor och kryddblandningar som garam masala och chai.

 • KANEL

  KANEL

  Utvinns från barken på kanelträd som skalas, torkas och sedan rullas ihop till kanelstänger. Kryddan finns i olika sorter, bland annat den sötare ceylonkanelen samt den mer kraftiga kassiakanelen.

5 spännande recept med julens kryddor

 • Äppelchutney 

  Gör en kryddig äppelchutney med kanel! I denna chutney använder vi samma kryddor som i kinesisk five spice. Chutneyn är ett perfekt sötsyrligt tillbehör till maten, med smaker som gifter sig fint med bland annat kyckling, fläskfilé och lamm.

  - Äppelchutney 

  Spara

 • Varm äppelmust med kanel och ingefära

  Bjud på varm äppelmust! Den kryddiga varma musten smaksätts med kanel, ingefära, chili och kardemumma. Perfekt att servera på glöggmingel, adventsfika eller vinterutflykt.

  - Varm äppelmust med kanel och ingefära

  Spara

 • Glutenfria havrekakor med russin och pekannötter

  Baka glutenfria havrekakor till fikat! Dessa kakor utan vete smaksätts med vaniljsocker, kanel, russin och pekannötter. Kakorna är beroendeframkallande och kommer garanterat uppskattas av alla som får smaka.

  - Glutenfria havrekakor med russin och pekannötter

  Spara

 • Bakad banangröt med tahinihonung

  En ljuvlig värmande gröt som bakas i ugn och smaksätts med kryddor som kanel, kardemumma, ingefära och vaniljpulver. Gröten toppas med banan och serveras med yoghurt och honung blandat med tahini.

  - Bakad banangröt med tahinihonung

  Spara

 • Snabb äppelkaka i glas

  En snabb variant av äppelkaka gör du genom att smörsteka äpple med socker och kanel, och servera i glas med vaniljgrädde och kaksmulor. Snabbt, lyxigt och magiskt gott!

  - Snabb äppelkaka i glas

  Spara