Mördeg, sockerkaka, chokladbollar och olika småkakor. Hur funkar det, kan man frysa in bakverk? Här listar vi ett gäng sötsaker som går alldeles utmärkt att slänga in i frysen.

Elin Nordström

Är du en hejare på att laga mycket för att sedan frysa in maten som blir över? Om du också gillar att baka stora mängder kakor och sötebröd så kan man även här frysa in det man inte vill käka upp på en gång.

Frysa in jäsdegar (bröd, frallor, bullar och pizzadeg)

Börja med att göra degen. Låt degen vila i ca 10 min (den ska inte jäsa!) och forma till frallor/bullar/pizzadeg (pizzadeg ska penslas med olja och plastas in, varje degbit för sig). Frys in. Ställ på en bakplåtspappersklädd plåt och låt tina upp och jäsa i kylen över natten eller 2-3 timmar i rumstemperatur. Viktigt att hålla koll på jäsningen så att de inte blir överjästa. Obs! Bra att kolla mängden jäst i degen. Max 25 g/5 dl vätska.

Bröd, bullar och pizzadeg går att kalljäsa i kylen över natten. Notera mängden jäst! Max 25g/5 dl vätska.

Här hittar du alla våra recept på frallor, pizza, bröd och bullar.

Frysa in småkakor/cookies

Här är det bara att göra degen och sen frysa in. Antingen som en rulle som sedan är lätt att skära kakor på eller rulla till bollar. Ställ på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda. Klart!

Här hittar du alla våra recept på småkakor.

Frysa in mördeg

För matpaj: Gör en större sats pajdeg, frys in i portionsbitar eller färdigkavlade i pajformar (stora eller små). Ta fram och låt tina upp i kylen. 

Här hittar du ett utmärkt grundrecept på mördeg.

Frysa in chokladbollar

De här bollarna är perfekta att frysa in! Ta fram och låt tina upp i kylen alt i rumstemp om bråttom.

Här hittar du alla våra recept på chokladbollar.

Frysa in brownie

Brownies går utmärkt att frysa in. Även med frostingen på.

Här hittar du alla våra recept på brownies.

Frysa in kärleksmums

Kärleksmums är som gjorda för att frysas in. Även med frostingen på.

Här hittar du alla våra recept på kärleksmums.

Frysa in silviakaka

Silviakaka går utmärkt att frysa in. Även med frostingen på.

Här hittar du ett otroligt gott recept på silviakaka.

Frysa in sockerkaka

Sockerkaka går utmärkt att frysa in.

Här hittar du alla våra recept på sockerkaka.

Frysa in tårtbotten

Tårtbotten går utmärkt att frysa in. Skär tårtbotten när den är fryst så får du jämna och fina delar.

Här hittar du ett enkelt recept på tårtbotten.

Frysa in muffins

Muffins går superbra att frysa in.

Här hittar du alla våra recept på muffins.

Frysa in kladdkaka

Japp, kladdkaka kan man frysa in.

Här hittar du alla våra recept på kladdkaka.

Frysa in pannacotta

Gör pannacottan och låt den svalna och ställ sedan in den i frysen. När du blir sugen på pannacottan så tinar du först upp den i kylen.

Här hittar du alla våra recept på pannacotta

Frysa in moussetårta

Frys in när moussen/tårtan färdigmonterad. Skär i bitar när den är fryst så får du fina, jämna bitar!

Här hittar du ett smarrigt recept på en moussetårta med kokos och mango.

Frysa in mousse

Bara mousse går också bra att frysa. Frys in i en matlåda och tina upp i kylen över natten eller värm försiktigt i mikron. Blanda mellan varje värmning. Mellaneffekt på mikron och ca 30 sekunder i taget.

Här hittar du alla våra recept på mousse.

Frysa in smörkräm

Smörkräm går utmärkt att frysa.

Här hittar du 4 ljuvliga recept på macarons fyllda med smörkräm.