Hoppa till sidans innehåll

Visste du att namnet apelsin betyder ”äpple från Kina”? Här kommer massor av kunskap, otippade fakta och mängder med goda recept med vinterns favoritfrukt apelsinen.

/

Tips: här är alla recept med apelsin 

Allt du behöver veta

Den saftiga, söta, C-vitaminrika apelsinen växer på träd som blommar med väldoftande, kritvita blommor. Apelsinträdet härstammar från sydöstra Asien och introducerades i Europa under 1400-talet, till en början som prydnadsväxt. Cirka 300 år senare började den odlas för att ätas. Idag odlas apelsiner i världens alla subtropiska områden, men de vi köper i Sverige odlas främst runt Medelhavet. I Europa skördas apelsiner från oktober till juni. Den mångsidiga frukten är god att äta som den är eller använda till juice, marmelad eller som smaksättare i matlagning.

Smakkompisar

Fänkål
Ingefära
Kanel
Choklad

Otippade fakta om apelsinen

  • Vinterns höjdpunkt

    Allra godast, både söta och saftiga, är apelsinerna under vintern.

  • Sicilianska apelsiner

    Blodapelsiner odlas främst på Sicilien. De har en kortare säsong än vanliga apelsiner. De skördas mellan januari och mars.

  • Navelapelsiner

    Apelsiner delas in i tre grupper: blonda apelsiner, blodapelsiner och navelapelsiner. Varje grupp har flera olika sorter.

  • Odlas world wide

    Apelsiner odlas nästan uteslutande i länderna runt Medelhavet men även i Australien, Sydafrika, södra USA och i Syd- och Mellanamerika.

  • Odla ett träd

    Du kan så apelsinkärnor i krukor med blomjord. Håll sådden varm och fuktig så gror de ganska fort. Låt plantan växa ett tag, och plantera sedan om den i ny jord. Några apelsiner blir det dock inte på många år, om ens någonsin, men ett litet vackert träd får du i alla fall.

  • Förvara rätt

    Apelsiner, precis som andra citrusfrukter, trivs bäst svalt. Förvara gärna i kylskåpet men ta fram apelsinen i rumstemperatur en stund innan du ska äta den så smakar den bättre.

  • Täcker dagsbehovet

    En apelsin om dagen täcker dagsbehovet av vitamin C. Apelsin innehåller också fibrer som är bra för magen och folat som hjälper till att bilda röda blodkroppar.

  • Citruscravings förklarat

    För dem som planerar att bli gravida eller är gravida är det extra viktigt att få i sig folat – du som har cravings efter citrusfrukter kan därför skatta dig lite extra lycklig!

  • Besprutning

    Mycket smak sitter i skalet. Se bara till att använda ekologiska apelsiner – om de är besprutade sitter mycket av det i skalet.

  • Riva och pressa

    Enklast går skalet att riva om apelsinen är kylskåpskall. Ska du däremot använda saften pressar du den lättast av rumsvarma apelsiner.

  • Smakkompisar

    Apelsin och salvia är goda smakkompisar. Stek kyckling eller halloumi med färska salviablad och skal från apelsin. Blodapelsin är gott ihop med basilika. Pressa blodapelsinen och tillsätt finhackad basilika för en riktig energikick till juice.

  • Ett botaniskt bär

    Apelsinen är i botanisk mening ett bär!

8 smarriga recept med apelsin!

  • Apelsinsallad med fetaost, avokado och granatäpple 

    Denna syrliga apelsinsallad är gjord på apelsiner och blodapelsin eller grapefrukt som toppas med krämig avokado, salt fetaost, syrliga granatäppelkärnor och knapriga pistagenötter. Alla härliga smaker och texturer i en salig blandning!

    - Apelsinsallad med fetaost, avokado och granatäpple 

    Spara

  • Apelsincurd

    Curd med en twist. Av apelsinjuice, apelsinskal, socker, äggulor och smör kan du göra en helt magisk curd. Denna apelsincurd funkar toppen som fyllning i tårta eller som pålägg på smörgås eller scones.

    - Apelsincurd

    Spara

  • Betcarpaccio med chèvre och apelsin

    Ett lakto-vegetariskt tillbehör till årets julbord gjort på kokta rödbetor, apelsinklyftor, chèvre och pumpakärnor. Denna carpaccio med rödbetor och dillvinägrett passar fint som kall rätt till julbordet, eller som förrätt en annan tid på året.

    - Betcarpaccio med chèvre och apelsin

    Spara

  • Torskrygg på spett med broccoli, avokado, och apelsin

    Läckra fiskspett där torskrygg varvas med avokado och halstras snabbt i pannan. Servera med en läcker sallad som görs på broccolibuketter, apelsin, ärtskott och en snabb dressing. Servera med ris och naturell yoghurt.

    - Torskrygg på spett med broccoli, avokado, och apelsin

    Spara

  • Hel kyckling i ugn med apelsin, rosmarin och sötpotatisgratäng

    Laga hel kyckling i ugn! Låt kycklingen ta smak av vitlök, apelsin och rosmarin, servera tillsammans med en krämig sötpotatisgratäng med fetaost, och du har en riktigt mustig och värmande middag som lagar sig själv i ugnen.

    - Hel kyckling i ugn med apelsin, rosmarin och sötpotatisgratäng

    Spara

  • Gyllene juice med gurkmeja och cayenne

    Gör en uppfriskande apelsinjuice med morot, citron, ingefära, gurkmeja och cayennepeppar. Har du ingen råsaftcentrifug kan du istället använda en mixer. Servera gärna juicen med is.

    - Gyllene juice med gurkmeja och cayenne

    Spara

  • Smoothie med fryst banan, apelsin och havregryn

    Snabb och energigivande smoothie som enkelt görs i mixern. Fräscht med apelsin och banan mixat med mjölk och extra mättnad får du av havregrynen.

    - Smoothie med fryst banan, apelsin och havregryn

    Spara

  • Apelsinkyckling "allt i en form"

    Sötpotatis, brysselkål och aubergine är en lika färgglad som god kombination till denna allt i ett-rätt med kycklinglår. Blanda hela härligheten med en apelsindoftande dressing. Skjuts in i ugnen och mixa sedan den mjukbakade auberginen till en krämig röra.

    - Apelsinkyckling "allt i en form"

    Spara