Hoppa till sidans innehåll

Visste du att namnet apelsin betyder »äpple från Kina«? Här kommer några otippade fakta om vinterns favoritfrukt apelsinen.

Alexandra Vikström
Tips: här är alla recept med apelsin 

  • Vinterns höjdpunkt

    Allra godast, både söta och saftiga, är apelsinerna under vintern.

  • Sicilianska apelsiner

    Blodapelsiner odlas främst på Sicilien. De har en kortare säsong än vanliga apelsiner. De skördas mellan januari och mars.

  • Navelapelsiner

    Apelsiner delas in i tre grupper: blonda apelsiner, blodapelsiner och navelapelsiner. Varje grupp har flera olika sorter.

  • Odlas world wide

    Apelsiner odlas nästan uteslutande i länderna runt Medelhavet men även i Australien, Sydafrika, södra USA och i Syd- och Mellanamerika.

  • Odla ett träd

    Du kan så apelsinkärnor i krukor med blomjord. Håll sådden varm och fuktig så gror de ganska fort. Låt plantan växa ett tag, och plantera sedan om den i ny jord. Några apelsiner blir det dock inte på många år, om ens någonsin, men ett litet vackert träd får du i alla fall.

  • Förvara i kylskåp

    Apelsiner, precis som alla andra citrusfrukter, trivs bäst i kylskåpet och inte i fruktskålen. I rumstemperatur möglar de lätt. Men ta gärna fram apelsinen en stund innan du ska äta den, då smakar den bättre.

  • Täcker dagsbehovet

    En apelsin om dagen täcker dagsbehovet av vitamin C. Apelsin innehåller också fibrer som är bra för magen och folat som hjälper till att bilda röda blodkroppar.

  • Citruscravings förklarat

    För dem som planerar att bli gravida eller är gravida är det extra viktigt att få i sig folat – du som har cravings efter citrusfrukter kan därför skatta dig lite extra lycklig!

  • Besprutning

    Mycket smak sitter i skalet. Se bara till att använda ekologiska apelsiner – om de är besprutade sitter mycket av det i skalet.

  • Riva och pressa

    Enklast går skalet att riva om apelsinen är kylskåpskall. Ska du däremot använda saften pressar du den lättast av rumsvarma apelsiner.

  • Smakkompisar

    Apelsin och salvia är goda smakkompisar. Stek kyckling eller halloumi med färska salviablad och skal från apelsin. Blodapelsin är gott ihop med basilika. Pressa blodapelsinen och tillsätt finhackad basilika för en riktig energikick till juice.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer