Hoppa till sidans innehåll

Buffélabbet har jämfört olika recept på tårtbotten i jakten på den allra bästa. En tårtbotten bör vara lätt, luftig och lagom söt. Dessutom ska den vara lätt att dela, fyllas och garneras. Du som söker receptet på bästa tårtbotten kan sluta leta nu!

Text: Camilla Thörnqvist & Anna K Sjögren

Det stora tårtbottentestet

Efter otaliga tester kvalificerade sig fyra bottnar till slutstriden. Bottnarna fick svalna, delades i tre delar och fylldes med ett lager vaniljkräm och ett lager tinade hallon. Dagen därpå garnerades de med grädde och testades blint av juryn. Tillsammans med en färdig tårtbotten, soma faktiskt avslöjade sig direkt; smaken av färska ägg uteblev, konsistensen var mer kompakt och den gjorde mer motstånd när tårtspaden skar i den.

Baka en perfekt tårtbotten

Nyfiken på vinnarreceptet? Kolla bland receptlänkarna lite längre ner. En fördel med hembakad tårtbotten är att du kan sätta din egen touch på den. Rivet citron- eller limeskal matchar en fyllning med friska hallon. Kakao ger en chokladig botten som passar med nötkräms- och bananfyllning. En matsked konjak eller likör i smeten ger en vuxen smak.

Ett klassiskt knep är att fukta bottnarna lätt med några matskedar sprit eller koncentrerad citron- eller flädersaft för en ännu saftigare tårta med extra god smak.

Hembakad tårtbotten är såklart bäst!

Godaste tårtfyllningen

Om du inte vet vad du vill fylla din tårtbotten med – gör som vi och satsa på en vackert vit prinsesstårta överöst med färska bär. Inuti gömmer sig en sötsyrlig kompott av rabarber och jordgubbar tillsammans med en hemkokt vaniljkräm. I receptet nedan hittar du en film på hur du fyller och garnerar tårtan så den blir till en riktig partyprinsessa! 

5 tips för en lyckad tårtbotten

  • Väg mjölet! Det är annars lätt att packa för mycket i måttet med en torr tårtbotten som resultat.

  • Skippa ströbröd. Smörj formen med smör och ströa med vetemjöl för en slätare kant. För mer smak kan du använda mandelmjöl, hasselnötsmjöl eller kokosmjöl.

  • Fånga luften! Luft är en väsentlig ingrediens. Piska först in luft med elvisp i ägg- och sockerblandningen, rör sedan försiktigt ner siktat mjöl blandat med bakpulver med hjälp av en slickepott på slutet.

  • Låt kakan vila. Tårtbottnen ska ha svalnat helt innan du delar den, bäst är om den hinner ”sätta sig” några timmar; då går den lättare att dela. Använd en brödkniv, laxkniv eller en rak kockkniv och såga sakta igenom, parallellt med köksbänken.

  • Förbered och frys in. Givetvis går det att baka bottnen flera veckor i förväg och frysa in den. Därefter är det lättast att dela den när den är halvtinad.