Hoppa till sidans innehåll

Vill du förbättra ditt klimatavtryck? Det är enklare och mer effektivt än du tror - börja till exempel med maten. Nedan följer några matbyten som gör stor skillnad på ditt klimatavtryck.

 • Variera ditt kött

  Kyckling har ett lägre klimatavtryck än flera andra animaliska proteinkällor eftersom produktionen kräver mindre av jordens resurser. Exempelvis behövs mindre mängd foder och kycklingar släpper inte ut metangaser på samma sätt som idisslande nötkreaturdjur. Även om nöt- och lammkött är negativt för klimatet bidrar dessa betande djur till att hålla marker och landskap öppna, vilket är bra för den biologiska mångfalden. Så när man ska äta nöt- och lammkött, välj gärna svenskt och naturbetat.

  Nötkött (33 kg CO2/kg) mot andra köttslag som kyckling (3 kg CO2/kg) eller gris och fisk (6kg CO2/kg).

 • Mer grönt efter säsong

  Det enklaste sättet att minska din klimatpåverkan är att äta mer närodlade grönsaker i säsong. På sommaren kan du till exempel testa att grilla helgrönt. Eller att servera köttet som ett tillbehör? Behöver du tips och inspiration har ICAs receptbank en massa fantastiska vegetariska grillrecept.

 • Smörgåsmargarin 40% istället för smör

  Eftersom margarinet innehåller större andel vegetabilier blir avtrycket lägre, ursprunget till smör kommer från djur vilket ger ett högre klimatavtryck. Testa att byta ut smöret nästa gång du bakar eller lagar mat. I vår receptbank har vi en massa smarriga bakverk med margarin.

 • Lätt cremé fraiche 17% istället för grädde 40%

  Vem älskar inte dippsåser och röror? Genom att byta ut den feta grädden och cremé fraichen mot en lättare variant gör du enkelt ett lägre klimatavtryck. Eftersom lätt cremé fraiche innehåller mindre andel fett samt animaliskt ursprung blir således även klimatavtrycket lägre. Prova även havrebaserade produkter för ett ännu lägre avtryck.

 • Potatis istället för ris

  Ris kräver mycket vatten till odlingarna, som även orsakar stora utsläpp av växthusgasen metan. Vår klassiska potatis kräver mindre mängd vatten och eftersom den dessutom kan odlas i Sverige och är lätt att lagra, blir den ett klimatsmart val att njuta av året runt. Koka alltid lite extra potatis så kan du snabbt slänga ihop en god potatissallad dagen efter.