Eid al-fitr markerar slutet på fastemånaden ramadan. Matbloggaren Zeina Mourtada firar med saffransmarinerade grillspett, persisk tsatsiki och en himmelsk chokladbaklava.
Tips! Här finns alla
recept för eid al-fitr.
Under sin föräldraledighet började Zeina Mourtada blogga om maten hon lagade på Zeinas kitchen. Längtan efter recepten på mellanösterns goda rätter visade sig vara stor. Där finns numera smaker från världens alla hörn, från libanesiska grytor och indisk curry till svenska pannkakor.
– Vi köper nya och festliga kläder till barnen innan Eid. De får följa med till affären och välja vad de vill ha på sig för fint. På Eiddagen tar vi alla på oss våra nya finkläder och åker hem till svärfar. Jag förbereder alltid någon god efterrätt som jag har med mig. När vi väl är hemma hos honom så finns det en stor festlig brunch uppdukad och hela familjen är samlad. Vi kramas och säger Eid mubarak till varandra som betyder Välsignad Eid. Sen sätter vi oss ner, äter, umgås och har det trevligt med varandra. Efter brunchen åker vi till kyrkogården och läser en bön till de nära och kära som har gått bort. Efter det kanske vi bowlar, går på restaurang, bio eller något annat skoj som barnen uppskattar. Det är mycket fokus på barnen och vi vill att de ska känna glädje denna dag. Om alla fortfarande är pigga efter dagens aktiviteter åker vi hem till till någon i familjen och fortsätter firandet med fika och spelar roliga spel.
– Baklava är ett måste och gärna hemmagjord. För min svärfar som kommer från Irak är gemar obligatoriskt på eidbrunchen, det är en gräddig ost. Det är ett fantastiskt dessertbord som brukar dukas till Eid.
– Mitt bästa tips är att alla hjälps åt med maten, ha gärna ett knytkalas om man är många som ska samlas.