Eid al-fitr markerar slutet på fastemånaden ramadan. Matbloggaren Zeina Mourtada firar med saffransmarinerade grillspett, persisk tsatsiki och en himmelsk chokladbaklava. Tips! Här finns alla recept för eid al-fitr.
Text Lina Wallentinson Recept Zeina Mourtada Foto Simon Bajada
Zeinas goda recept för eid al-fitr
1. Gurkdrink med mynta
Betyg 3.6 av 5.
77 personer har röstat
Receptet har 1 kommentarer. 1
Sekanjabin är en svalkande persisk gurkdrink med vinäger som ger en oväntad frisk syra. Färskpressad limejuice, mynta och skivad gurka smaksätter sommarens nya favoritdrink!
Djoje kebab, en favoriträtt från det persiska köket. Bäst blir spetten om kycklingen får marinera i saffran över natten. Servera gärna med en god sallad och tsatsiki.
Mast-o Khiar är en persisk tsatsiki med valnötter, dill och berberisbär. Om du inte hittar berberisbär går det lika bra att använda torkade tranbär. Toppa med dill för extra smak.
Frasig, söt och maffigt chokladig. Denna baklava är en riktig goding. Kom ihåg att skära chokladbaklavan i rutor innan du sätter in den i ugnen - då blir den perfekt frasig.
Under sin föräldraledighet började Zeina Mourtada blogga om maten hon lagade på Zeinas kitchen. Längtan efter recepten på mellanösterns goda rätter visade sig vara stor. Där finns numera smaker från världens alla hörn, från libanesiska grytor och indisk curry till svenska pannkakor.
Hej Zeina!
Hur firar du och din familj Eid?
– Vi köper nya och festliga kläder till barnen innan Eid. De får följa med till affären och välja vad de vill ha på sig för fint. På Eiddagen tar vi alla på oss våra nya finkläder och åker hem till svärfar. Jag förbereder alltid någon god efterrätt som jag har med mig. När vi väl är hemma hos honom så finns det en stor festlig brunch uppdukad och hela familjen är samlad. Vi kramas och säger Eid mubarak till varandra som betyder Välsignad Eid. Sen sätter vi oss ner, äter, umgås och har det trevligt med varandra. Efter brunchen åker vi till kyrkogården och läser en bön till de nära och kära som har gått bort. Efter det kanske vi bowlar, går på restaurang, bio eller något annat skoj som barnen uppskattar. Det är mycket fokus på barnen och vi vill att de ska känna glädje denna dag. Om alla fortfarande är pigga efter dagens aktiviteter åker vi hem till till någon i familjen och fortsätter firandet med fika och spelar roliga spel.
Vilken traditionell mat är ett “måste” vid Eid?
– Baklava är ett måste och gärna hemmagjord. För min svärfar som kommer från Irak är gemar obligatoriskt på eidbrunchen, det är en gräddig ost. Det är ett fantastiskt dessertbord som brukar dukas till Eid.
Har du några tips och trix för att få maten extra god och enkel?
– Mitt bästa tips är att alla hjälps åt med maten, ha gärna ett knytkalas om man är många som ska samlas.
I slutet av maj är det dags för världens muslimer att bryta fastan med högtiden eid al-fitr. Buffé bjöd in kvinnorna bakom organisationen Yalla Rinkeby att visa hur de stora festligheterna smakar och dela med sig av sina bästa recept till eid al-fitr.
Som att fira jul i 30 dagar. Så beskriver Markiz Talhaoui, kokboksförfattare och deltagare i Sveriges mästerkock, den muslimska högtiden ramadan. Här är allt du behöver veta om fastan och firandet.