Matkunskap

Vegetabilisk olja - olika sorters matolja

Vegetabiliska oljor har flera positiva effekter på vår kropp, här får du veta vilka av våra vanligaste oljor som lämpar sig bäst till kall eller varm matlagning och om en grumlig olja fortfarande går att använda.

Förvaring av olja

Oljan förvaras bäst med tätt tillslutet lock, mörkt och svalt, gärna 14-16 grader. När en olivolja är grumlig beror det oftast på att den har förvarats i för låg temperatur vid till exempel transport eller i butik. Då klumpar fruktvaxerna och fetterna i oljan ihop sig. Den är inte förstörd, ställ den i rumstemperatur så klarnar/går den till sig igen.

Är olja nyttigt?

Vegetabiliska oljor...

  • ...tillför oss essentiella (livsnödvändiga) fettsyror i form av omega 3 och omega 6.
  • ...bidrar till en mer hållbar miljö.
  • ...har flera positiva effekter på vår kropp i och med det höga innehållet av enkelomättade och fleromättade fettsyror.
  • ...är också en bra källa till vitamin E.

Hur länge håller olja?

Hur länge en olja håller beror på vad den utsatts för. Värme, ljus och syre påverkar oljan negativt. Efter öppning hållder den i ungefär 3-4 månader. Om oljan luktar fräscht och smakar gott är det bara att fortsätta att använda den. En dålig olja är härsken och smakar dovt samt ger en fet hinna i munnen. Lukten på en härsken olja påminner om målarfärg.

Olika sorters vegetabilisk olja

Olivolja

Olivolja tillverkas genom pressning av oliver, till skillnad från övriga oljor där kärnorna pressas. Smaken varierar mycket mellan olika sorters olivolja, beroende på olivsort och framställningsmetod. Olivoljan klarar normal upphettning och fungerar bra i alla typer av matlagning, marinader, dressingar och bakning.

Matolja

Matolja är en ofta en blandning av raps- och solrosolja men kan även innehålla sojaolja. Oljan passar utmärkt till både kall och varm matlagning. Matolja har en mild och fin smak och kan med fördel användas till exempelvis wokning, stekning och bakning eller som ingrediens i salladsdressingar.

Frityrolja

Frityrolja är en blandning av olika vegetabiliska oljor med neutral smak som är speciellt framtagen för fritering. Den klarar höga temperaturer utan att osa eller missfärga övriga råvaror. Oljan kan återanvändas vid flera tillfällen men bör bytas ut efter sex till åtta gångers användning eftersom långvarig upphettning ger upphov till oxidering och transfetter kan bildas.

Tips! Så friterar du mat.

Kokosolja

Kokosolja består till 90 % av mättade fettsyror, därför är kokosolja inte flytande i rumstemperatur. Först vid ca 25 grader smälter kokosfett till kokosolja. Den kallpressade kokosoljan är värmekänslig och passar bäst att inte hettas upp. Den varmpressade kokosoljan har bättre hållbarhet och en neutral lukt och smak, den passar därför bra till stekning och bakning.

Solrosolja

Solrosoljan har en neutral, mjuk karaktär som inte påverkar smaken hos övriga ingredienser. Den passar både i kall och varm matlagning såsom bakning, kalla såser och dressingar. I och med det höga innehållet av fleromättade fettsyror lämpar sig solrosolja bäst till ”kall” matlagning, annars kan fettsyrorna skadas.

Jordnötsolja

Jordnötsolja är en klassisk neutral salladsolja i till exempel Italien och Frankrike. Den är även en stor wokolja i det asiatiska köket och har en helt neutral smak som inte förändras av uppvärmning. Jordnötsolja kan även användas i exempelvis majonnäs. Jordnötsallergiker kan reagera på jordnötsolja.

Linfröolja

Linfröolja är en fröolja med ett högt innehåll av omega 3-fettsyror. Undvik att steka och fritera i linfröoljan eftersom omega 3-fettsyror är känsliga för hög värme. Den raffinerade linfröoljan har en neutral smak.

Majsolja

Majsolja har en neutral, mjuk karaktär som inte påverkar smaken hos övriga ingredienser. Den låter istället råvarornas egna smaker framträda. Oljan kan med fördel användas i dressingar och majonnäs.

Raffinerad rapsolja

Den raffinerade rapsoljan tål värme bättre än en kallpressad rapsolja och osar mindre vid uppvärmning. Smaken är neutral och passar till exempelvis stekning, bakning eller i kalla såser. Oljan är känslig för långvarig upphettning och passar därför utmärkt till ”kall” matlagning och matlagning där en snabb upphettning sker som wok.

Kallpressad rapsolja

Kallpressad rapsolja innebär att fröet mals sönder och oljan pressas ut mekaniskt på ett mycket skonsamt sätt, under låg temperatur. Det ger en smakrik olja, med en fyllig och nötig karaktär. Den kallpressade rapsoljan passar därför bra till dressingar, sallader och bakning men är även god att doppa en bit bröd i.

Artiklar (1416)

Frågor och svar

Det nyttiga fettet

Fett är livsviktigt. Men det gäller att välja rätt typ av fett. Vi guidar dig!

Gravid på kräftskivan

Kräftskiva och gravid

Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.

Lyckas varje gång!

Temperatur för kola

Här beskriver vi hur du med hjälp av termometer och kulprov tar reda på när kolan är klar!

Gudie

Allt om potatis

Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.

Allt du vill veta om halloumi

Myter om halloumi

Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.

Fiskguide

Så väljer du hållbar fisk

Fisk är både gott och nyttigt, men visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Tur nog så finns det sätt att rädda våra hav!