Det nyttiga fettet
Fett är livsviktigt. Men det gäller att välja rätt typ av fett. Vi guidar dig!
Vegetabiliska oljor har flera positiva effekter på vår kropp, här får du veta vilka av våra vanligaste oljor som lämpar sig bäst till kall eller varm matlagning och om en grumlig olja fortfarande går att använda.
Oljan förvaras bäst med tätt tillslutet lock, mörkt och svalt, gärna 14-16 grader. När en olivolja är grumlig beror det oftast på att den har förvarats i för låg temperatur vid till exempel transport eller i butik. Då klumpar fruktvaxerna och fetterna i oljan ihop sig. Den är inte förstörd, ställ den i rumstemperatur så klarnar/går den till sig igen.
Vegetabiliska oljor...
Hur länge en olja håller beror på vad den utsatts för. Värme, ljus och syre påverkar oljan negativt. Efter öppning hållder den i ungefär 3-4 månader. Om oljan luktar fräscht och smakar gott är det bara att fortsätta att använda den. En dålig olja är härsken och smakar dovt samt ger en fet hinna i munnen. Lukten på en härsken olja påminner om målarfärg.
Olivolja tillverkas genom pressning av oliver, till skillnad från övriga oljor där kärnorna pressas. Smaken varierar mycket mellan olika sorters olivolja, beroende på olivsort och framställningsmetod. Olivoljan klarar normal upphettning och fungerar bra i alla typer av matlagning, marinader, dressingar och bakning.
Matolja är en ofta en blandning av raps- och solrosolja men kan även innehålla sojaolja. Oljan passar utmärkt till både kall och varm matlagning. Matolja har en mild och fin smak och kan med fördel användas till exempelvis wokning, stekning och bakning eller som ingrediens i salladsdressingar.
Frityrolja är en blandning av olika vegetabiliska oljor med neutral smak som är speciellt framtagen för fritering. Den klarar höga temperaturer utan att osa eller missfärga övriga råvaror. Oljan kan återanvändas vid flera tillfällen men bör bytas ut efter sex till åtta gångers användning eftersom långvarig upphettning ger upphov till oxidering och transfetter kan bildas.
Tips! Så friterar du mat.
Kokosolja består till 90 % av mättade fettsyror, därför är kokosolja inte flytande i rumstemperatur. Först vid ca 25 grader smälter kokosfett till kokosolja. Den kallpressade kokosoljan är värmekänslig och passar bäst att inte hettas upp. Den varmpressade kokosoljan har bättre hållbarhet och en neutral lukt och smak, den passar därför bra till stekning och bakning.
Solrosoljan har en neutral, mjuk karaktär som inte påverkar smaken hos övriga ingredienser. Den passar både i kall och varm matlagning såsom bakning, kalla såser och dressingar. I och med det höga innehållet av fleromättade fettsyror lämpar sig solrosolja bäst till ”kall” matlagning, annars kan fettsyrorna skadas.
Jordnötsolja är en klassisk neutral salladsolja i till exempel Italien och Frankrike. Den är även en stor wokolja i det asiatiska köket och har en helt neutral smak som inte förändras av uppvärmning. Jordnötsolja kan även användas i exempelvis majonnäs. Jordnötsallergiker kan reagera på jordnötsolja.
Linfröolja är en fröolja med ett högt innehåll av omega 3-fettsyror. Undvik att steka och fritera i linfröoljan eftersom omega 3-fettsyror är känsliga för hög värme. Den raffinerade linfröoljan har en neutral smak.
Majsolja har en neutral, mjuk karaktär som inte påverkar smaken hos övriga ingredienser. Den låter istället råvarornas egna smaker framträda. Oljan kan med fördel användas i dressingar och majonnäs.
Den raffinerade rapsoljan tål värme bättre än en kallpressad rapsolja och osar mindre vid uppvärmning. Smaken är neutral och passar till exempelvis stekning, bakning eller i kalla såser. Oljan är känslig för långvarig upphettning och passar därför utmärkt till ”kall” matlagning och matlagning där en snabb upphettning sker som wok.
Kallpressad rapsolja innebär att fröet mals sönder och oljan pressas ut mekaniskt på ett mycket skonsamt sätt, under låg temperatur. Det ger en smakrik olja, med en fyllig och nötig karaktär. Den kallpressade rapsoljan passar därför bra till dressingar, sallader och bakning men är även god att doppa en bit bröd i.
Fett är livsviktigt. Men det gäller att välja rätt typ av fett. Vi guidar dig!
Vi reder ut skillnaden mellan smör, olja och margarin och lär oss mer om matfetter.
Matnyttig information och saker att ha koll på. Och självklart recepttips.
Kan rödbetor och andra nitratrika grönsaker förbättra prestationen? Här är svaret!
Vilken mat som kan sänka blodtrycket? Här är råvarorna som är bra för hjärtat.
Är jordgubbar mer besprutade än andra bär och innehåller de få kalorier?
Lär känna de olika bönsorterna och få tips på recept.