Mythbusting

Myter om kokosolja

Är det sant att kokosolja innehåller naturligt spf, är nyttigt och bidrar till en bra balans i sköldkörteln? Vad tror du, stämmer det eller är allt detta myter?

Myter om kokosolja

Här får du lära dig vad som är sant och falskt om kokosolja!

 1. 1. Förbränner kokosolja kalorier?

  Nja. När maten som vi äter ska omvandlas till energi i kroppen så förbrukas samtidigt energi, så även med kokosolja. Men livsmedel som kokosolja och flera andra, t ex chili, som sägs öka förbränningen, gör det eventuellt i en omfattning som är så liten att det på det stora hela inte kommer ha någon effekt exempelvis för den som vill gå ner i vikt. Det finns ingen mat som kostar mer energi för kroppen att förbränna än den ger kroppen. Så sorry – att hälla i sig kokosolja kommer inte göra att du går ner i vikt.

 2. 2. Innehåller kokosolja naturlig SPF?

  Nej! Möjligen i någon pytteliten grad, men inte i en omfattning så det kan användas som pålitlig sololja för skydd mot solbränna. 

 3. 3. Löper man mindre risk att drabbas av hjärtsjukdomar om man äter mycket kokosfett?

  Nej, troligtvis inte. Kokosolja består till stor del av mättat fett, den typ av fett som vi rekommenderas äta mindre av. Det finns dock studier som visar att kokosolja inte behöver ökar de sk ”onda kolesterolet” i blodet i samma stora utsträckning som exempelvis smör. Detta kolesterol är i sin tur kopplat till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. I dagsläget finns inte studier som entydigt bevisar att det ligger till så att kokosolja har en gynnsam effekt så att det kan rekommenderas som förebyggande mot hjärtsjukdom.

 4. 4. Kan kokosolja fungera som smörjmedel för bland annat leder, mage/tarm och hjärna?

  Nja, allt fett är ju smörjande men främst utanpå kroppen. Testa kokosolja mot torra läppar till exempel!

 5. 5. Är kokosolja starkt antiinflammatoriskt?

  Kanske. Kokosolja har i vissa studier visat sig ha antiinflammatoriska effekter exempelvis om det används på huden och som supplement i samband med behandling av vissa cancerformer. I dagsläget finns dock inte tillräckligt vetenskapligt stöd som gör att det finns riktlinjer för att kokosolja bör användas i någon form som en del av en behandlingsmetod.

 6. 6. Kan kokosolja förebygga demens och alzheimers?

  Nej. Det finns inte tillräckligt vetenskapligt stöd för detta men när det gäller alzheimers så finns faktiskt forskning som visar att kokosolja möjligen kan förbättra den kognitiva förmågan hos patienter. Det blir spännande att följa forskningen på det här området för vem vet hur framtidens kostråd ser ut baserat på den allt ökade kunskapen?

 7. 7. Bidrar kokosolja till balans i sköldkörteln?

  Nej! Vi hittar inte en enda studie som visar att det skulle ligga till så. Däremot finns en del svenska förespråkare utan vetenskaplig grund för det påståendet.

 8. 8. Är kokosolja nyttigt?

  Nja. Kokosolja innehåller en stor del mättade fetter, den typ av fett som vi rekommenderas äta mindre av. Det som är speciellt för kokosfett är att det mättade fettet rent kemiskt består av lite kortare kedjor. Det forskas en hel del om huruvida den typen av fett kan ha positiva effekter i kroppen och det finns studier som talar såväl för som emot hälsofördelarna med kokosfett.

Artiklar (1532)

Frågor och svar

Det nyttiga fettet

Fett är livsviktigt. Men det gäller att välja rätt typ av fett. Vi guidar dig!

Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.

Mythbusting

Myter om gluten

Ska man undvika gluten vid IBS och skapar gluten inflammation i kroppen? Vi reder ut!

Mythbusting

Myter om majs

Vad stämmer egentligen? Här slår vi hål på 6 myter om majs.