Studenttårta - så gör du!

Sjung om studentens lyckliga dar

Denna tårta som ser ut som en studentmössa är perfekt att fira studenten med! Här visar vi hur du lyckas göra en prinsesstårta som ser ut som en studentmössa.
Tips: Fler recept till studenten hittar du här!

Så gör du en studenttårta

Klassisk prinsesstårta som ser ut som en studentmössa är inte så svår att göra som man kan tro - vi visar hur du gör i filmen nedan!

  1. En person håller handen på ett runt bröd på en skärbräda bredvid en kniv.

    1. Dela tårtbotten

    Dela tårtbotten i 3 lager. Börja med att peta in kniven från sidan till tårtans  mitt, och sedan gå långsamt runt hela vägen.

  2. En person breder ut en röd sås på en skärbräda av trä med en sked och en skål bredvid.

    2. Bred på sylt och grädde på första lagret

    Tårtbottens första lager vänder vi först upp och ner så att den mörka sidan är uppåt - detta för att skapa snygga skärytor på tårtbitarna. På första lagret brer vi på ett jämt lager hallonsylt och sedan ett lager marsankräm som är blandad med vispad grädde.

  3. En person breder smör på en brödskiva på en skärbräda, med en skål och ett saltkar bredvid på en köksbänk.

    3. Nästa lager

    På med nästa tårtlager - även denna med mörka sidan nedåt. På med mer marsangrädde och lägg på sista tårtbotten.

  4. En person sprider frosting på en tårta på en skärbräda i ett kök.

    4. Toppa med marsangrädde

    Fyll på ett tjockare lager av marsangrädde på översta lagret och sedan runt tårtans kanter.

  5. En person knådar en deg på en skärbräda i ett kök med förkläde och mönstrad skjorta.

    5. Dags för marsipanlocket!

    Knåda marsipanen till en rund boll och kavla ut till en 3 - 4 mm tjock platta som är cirka 45 cm i diameter. Vi gör den extra stor så den är enkel att lägga på tårtan utan att forma massa veck. Se till att det hela tiden är lite mjöl på marsipanen när du kavlar så den varken fastnar på kaveln eller på bordet. 

    När det är dags att lägga på marsipanlocket ska du använda hela handflatorna och inte fingertopparna. Lägg snabbt på marsipanen över tårtan och dra lätt i marsipanens kanter så den blir slät. Stryk försiktigt med händerna så sätter den sig. Skär sedan av den extra marsipanen.

  6. En person håller en sked över två små tabletter på en träskärbräda.

    6. Forma blomman

    Ta två små bitar från den överblivna marsipanen. Färga gul och blå med karamellfärg. Platta ner kulorna och gör veck med en sked och sätt ihop till en liten dekoration.

  7. En person skär en bit av en deg med en kniv på en träskärbräda.

    7. Limma mössans kant

    Använd äggvita på mössans kant som klister - där sätter vi sedan ett svart sidenband.

  8. En huvudbonad med vit överdel och mörkt band ligger på en träyta.

    8. Fäst blomman och skärmen

    Med hjälp av en tandpetare i tårtan fäster vi blomman, och mössans skärm gör vi av tillklippt svart papper som vi lägger under. Och så var studenttårtan klar!

  • Studenttårta

    Till receptet!

    Betyg 3.5 av 5.6 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Klicka på länken nedan för att gå till studenttårtans ingredienser och instruktioner.
     

    Studenttårta
Inköpslistan

Inköpslistan - din digitala kompis

Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!

Upptäck inköpslistan

Artiklar Visar 1344 stycken

Marsipanros

Matskola

Här visar vi, steg för steg, hur du lyckas göra egna, vackra marsipanrosor till tårtan!

Fössta tossdan i mass

Allt om

Vi berättar om den småländska nationaldagen och firar med marsipantårta av alla dess slag!

Prinsesstårtans historia

Mathistoria

Varför heter det prinsesstårta? Och hur många tårtor stoppar vi egentligen i oss varje år?