Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Citron- och hallonmoussetårta

En friskt somrig tårta i flera höga lager, eller layer cake, som det heter på engelska. Bjud som den är med frisk hallonsås och färska bär, eller ställ citron- och hallonmoussetårtan ovanpå en maffig chokladtårta och impa på gästerna med en riktig höjdartårta!

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Börja med tårtbottnarna. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smöra och mjöla 3 formar med löstagbar kant, ca 16 cm i diameter (för 12 portioner).
  3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
  4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
  5. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen och tillsätt citronskalet. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Fördela smeten i formarna och grädda alla 3 formar samtidigt i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt svalna.
  7. Lossa försiktigt bottnarna från formarna och linda in i plastfolie. Förvara i rumstemperatur.
  8. Hallonmousse: Mixa hallonen och passera genom en finmaskig sil ner i en liten kastrull. Lägg gelatinbladen i blöt. Koka upp purén, ta från värmen. Krama ut vattnet ur gelatinbladen och blanda med purén.
  9. Vispa äggulor och socker fluffigt. Vispa 3 dl av grädden (för 12 portioner) fast.
  10. Rör ner purén i äggvispet. Vänd ner den vispade grädden och färga ev med hushållsfärg. Förvara övertäckt i kyl.
  11. Hallonsås: Mixa hallonen, passera genom finmaskig sil. Blanda med florsockret. Tillsätt ev några droppar röd hushållsfärg.
  12. Ca 2–8 timmar före servering: Vispa resten av grädden och vänd ner i moussen.

Montering av tårtan

  1. Pensla bottnarna med sockerlag. Lägg en botten på ett fat och bred ut ca 1⁄4 av moussen till ett jämnt lager. Upprepa med övriga bottnar och mousse.
  2. Täck tårtan runt om med resterande mousse. Jämna till kanterna med palett eller stekspade. Dra sedan med palett eller stekspade som doppas i ljummet vatten för att få jämna och blanka kanter. Förvara i kyl.
  3. Ca 1 timme före servering: Ta ut tårtan ur kylen. Häll över hallonsåsen och bred försiktigt med en sked så det rinner ner längs kanterna. Garnera med färska bär.
  4. För en riktig höjdartårta, ställ moussetårtan ovanpå en Maffig chokladtårta med kolakräm.

För alla

Gör glutenfri: Baka en egen glutenfri tårtbotten och använd glutenfritt ströbröd eller pofiber till formen, alternativt köp en färdig glutenfri tårtbotten.
Gör laktosfri: Välj laktosfri grädde och laktosfritt matfett.
Innehåller ägg och mjölkprotein.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Näringsvärdet är beräknat per bit.

Tips

Bottnarna kan bakas 1–2 dagar i förväg. De kan även göras upp till en månad i förväg. Plasta in väl och förvara i frysen. Hallonmoussen och hallonsåsen kan göras 1 dag i förväg, men vänta med att blanda ner grädden i moussen till serveringsdagen.

Ingredienser

Portioner: ca 12 bitar
Tårtbottnar med citron
  • 4 rumsvarma ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk finrivet citronskal
  • sockerlag (lös upp 1 dl socker i 1 dl vatten, för 12 bitar)
Hallonmousse
  • 250 g frysta, tinade hallon
  • 2 gelatinblad
  • 2 äggulor
  • 1/2 dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde
Hallonsås
  • 125 g frysta, tinade hallon (helst svenska)
  • 1 dl florsocker
  • ev röd hushållsfärg
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1493 kJ / 357 kCal

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer