Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Maffig chokladtårta med kolakräm

Maxad chokladtårta för den stora festen! Fylliga chokladbottnar varvas med den lenaste mörka chokladkrämen och en karamellig kolakräm. Bjud tårtan med maxad garnering, eller ställ en bärig citron- och hallonmoussetårta ovanpå för en riktig höjdartårta.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 40 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Börja med chokladbottnarna. Sätt ugnen på 175°C. 
  2. Smöra och mjöla 4 formar med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter (för ca 40 bitar).
  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk och olja i en annan bunke. Rör ner de torra ingredienserna och sist vattnet.
  5. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen 40–45 minuter, känn med provsticka att bottnarna är genomgräddade. Låt svalna.
  6. Lossa försiktigt bottnarna från formarna och linda in i plastfolie. Förvara i rumstemperatur.
  7. Chokladkräm: Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen, mixa slätt med stavmixer. Tillsätt smöret, lite i taget, och mixa snabbt ihop till en slät kräm. Täck med plastfolie och förvara i rumstemperatur. Låt stå minst 6 timmar.
  8. Kolakräm: Vispa äggvitorna till hårt skum i en bunke. Tillsätt florsockret under fortsatt vispning. Vispa till en maräng. Vispa smöret fluffigt i en bunke med elvisp. Vispa försiktigt ner det i marängen, lite i taget. Rör ner den karamelliserade mjölken. Förvara övertäckt i rumstemperatur.
  9. Chokladglasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädden. Häll den över chokladen. Tillsätt florsockret och mixa slätt med stavmixer. Täck med plastfolie och förvara i rumstemperatur.

Montering av tårtan

  1. Pensla bottnarna med lite sockerlag. Lägg en botten på ett tårtfat. Bred på hälften av chokladkrämen i ett jämnt lager.
  2. Lägg på en botten och tryck lätt med båda händerna så att bottnen ligger rakt och krämen trycks ut lite. Bred på kolakrämen.
  3. Lägg på ytterligare en botten och tryck försiktigt
på samma sätt. Bred på resten av chokladkrämen till ett jämnt lager.
  4. Lägg på den sista bottnen.
  5. Jämna till kanterna med palett eller stekspade. Dra sedan med en palett eller stekspade som doppas i ljummet vatten för att få jämna och blanka kanter. Förvara 
i kyl.
  6. Ca 3 timmar före servering: Värm chokladglasyren försiktigt. Häll över den och bred försiktigt med en sked så det rinner ner längs kanterna på tårtan. Garnera med egen fantasi; använd t ex bär, macarons, ätliga blommor, maränger och cake pops.
  7. För en ännu maffigare höjdartårta, servera med en Citron- och hallonmoussetårta på toppen.

För alla

Gör glutenfri: Baka en glutenfri chokladbotten efter eget recept.
Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Bottnarna kan bakas 1–2 dagar i förväg. De kan även göras upp till en månad i förväg. Plasta in väl och förvara i frysen. Chokladkrämen, kolakrämen och chokladglasyren går utmärkt att förbereda 1 dag i förväg. Om man har varmluftsugn kan man baka två tårtbottnar på samma gång. Sänk då ugnstemperaturen till 150°C.
 Satsen ger fyra bottnar. Har man endast två formar med löstagbar kant så gör smeten och bottnarna i två omgångar.

Ingredienser

Portioner: ca 40 bitar
Chokladbottnar
  • 7 dl vetemjöl
  • 6 1/2 dl strösocker
  • 4 dl kakao
  • 2 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 1/2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 msk vaniljsocker
  • 2 tsk salt
  • 4 rumsvarma ägg
  • 4 1/2 dl rumsvarm mjölk (3 %)
  • 2 1/2 dl rapsolja
  • 4 dl kokande vatten
  • sockerlag (lös upp 1 dl socker i 1 dl vatten, för 40 bitar)
Chokladkräm
  • 500 g mörk choklad (ca 70 %)
  • 400 g ljus choklad för bakning
  • 4 1/2 dl vispgrädde
  • 200 g rumsvarmt smör
Kolakräm
  • 2 äggvitor
  • 2 dl florsocker
  • 300 g rumsvarmt smör
  • 1 burk karamelliserad mjölk (konc och sötad, à ca 400 g)
Chokladglasyr
  • 200 g mörk choklad (ca 70 %)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2261 kJ / 541 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer