Maffig chokladtårta med kolakräm

293
10
Maffig chokladtårta med kolakräm

Maxad chokladtårta för den stora festen! Fylliga chokladbottnar varvas med den lenaste mörka chokladkrämen och en karamellig kolakräm. Bjud tårtan med maxad garnering, eller ställ en bärig citron- och hallonmoussetårta ovanpå för en riktig höjdartårta.

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2015

Maffig chokladtårta med kolakräm

Ingredienser

ca 40 bitar

Chokladbottnar

7 dl vetemjöl
6 1/2 dl strösocker
4 dl kakao
2 1/2 tsk bikarbonat
2 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 msk vaniljsocker
2 tsk salt
4 rumsvarma ägg
4 1/2 dl rumsvarm mjölk (3 %)
2 1/2 dl rapsolja
4 dl kokande vatten
sockerlag (lös upp 1 dl socker i 1 dl vatten, för 40 bitar)

Chokladkräm

500 g mörk choklad (ca 70 %)
400 g ljus choklad för bakning
4 1/2 dl vispgrädde
200 g rumsvarmt smör

Kolakräm

2 äggvitor
2 dl florsocker
300 g rumsvarmt smör
1 burk karamelliserad mjölk (konc och sötad, à ca 400 g)

Chokladglasyr

200 g mörk choklad (ca 70 %)
2 dl vispgrädde
1 dl florsocker

För alla

Gör glutenfri: Baka en glutenfri chokladbotten efter eget recept.
Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Montering av tårtan

Tips

Bottnarna kan bakas 1–2 dagar i förväg. De kan även göras upp till en månad i förväg. Plasta in väl och förvara i frysen. Chokladkrämen, kolakrämen och chokladglasyren går utmärkt att förbereda 1 dag i förväg. Om man har varmluftsugn kan man baka två tårtbottnar på samma gång. Sänk då ugnstemperaturen till 150°C.
 Satsen ger fyra bottnar. Har man endast två formar med löstagbar kant så gör smeten och bottnarna i två omgångar.

Vad tyckte du om receptet?

293

Kommentarer

Erica

2020-04-30

Om jag gör bottnarna en dag innan montering, hur ska jag förvara dom då?

Redaktionen ICAse

2020-04-30

Hej Erica! Lägg bottnarna i stora fryspåsar eller linda in i plastfilm och ställ in i kylen. Du kan även frysa in bottnarna (i fryspåsar). Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

Gamze

2020-02-04

Hej! Kan man frysa in kolakrämen?

Redaktionen ICAse

2020-02-05

Hej Gamze! Vi har inte testat att frysa in krämen men tror att det ska gå bra. Låt den tina i kylen och rör om försiktigt när den har tinat upp. Den kan bli något lösare i konsistensen än när den är "färsk". Lycka till! Hälsningar Elina

Veronika

2019-07-03

Kan man göra halva satsen och grädda i mindre formar?

Redaktionen ICAse

2019-07-04

Hej Veronika! Vi har endast provbakat enligt ovan men det borde gå att halvera receptet. Tänk då på att du eventuellt behöver justera tiden i ugnen för bottnarna. Börja med lite kortare tid i ugnen. Hör gärna av dig igen och berätta hur det blev! Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

Näringsvärde per portion

Energi 2261 KJ / 541 kCal
Fett 34 g
Salt 0.66 g
Kolhydrater 53 g
Protein 6 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept

Frostade rosenblad
Kanderade rosor
Marängrosor
Blåbärsmojito
Sorbet à la rose