Maffig chokladtårta med kolakräm
Maxad chokladtårta för den stora festen! Fylliga chokladbottnar varvas med den lenaste mörka chokladkrämen och en karamellig kolakräm. Bjud tårtan med maxad garnering, eller ställ en bärig citron- och hallonmoussetårta ovanpå för en riktig höjdartårta.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2015
Ingredienser
ca 40 bitar
Chokladbottnar
7 dl vetemjöl
6 1/2 dl strösocker
4 dl kakao
2 1/2 tsk bikarbonat
2 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 msk vaniljsocker
2 tsk salt
4 rumsvarma ägg
4 1/2 dl rumsvarm mjölk (3 %)
2 1/2 dl rapsolja
4 dl kokande vatten
sockerlag (lös upp 1 dl socker i 1 dl vatten, för 40 bitar)
Chokladkräm
500 g mörk choklad (ca 70 %)
400 g ljus choklad för bakning
4 1/2 dl vispgrädde
200 g rumsvarmt smör
Kolakräm
2 äggvitor
2 dl florsocker
300 g rumsvarmt smör
1 burk karamelliserad mjölk (konc och sötad, à ca 400 g)
Chokladglasyr
200 g mörk choklad (ca 70 %)
2 dl vispgrädde
1 dl florsocker
Gör så här
Montering av tårtan
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Energi2261 KJ / 541 kCal
Fett34 g
Salt0.66 g
Kolhydrater53 g
Protein6 g
Kommentarer
Om jag gör bottnarna en dag innan montering, hur ska jag förvara dom då?
Erica
2020-04-30Hej Erica! Lägg bottnarna i stora fryspåsar eller linda in i plastfilm och ställ in i kylen. Du kan även frysa in bottnarna (i fryspåsar). Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina
Redaktionen
2020-04-30Hej! Kan man frysa in kolakrämen?
Gamze
2020-02-04Hej Gamze! Vi har inte testat att frysa in krämen men tror att det ska gå bra. Låt den tina i kylen och rör om försiktigt när den har tinat upp. Den kan bli något lösare i konsistensen än när den är "färsk". Lycka till! Hälsningar Elina
Redaktionen
2020-02-05Kan man göra halva satsen och grädda i mindre formar?
Veronika
2019-07-03Hej Veronika! Vi har endast provbakat enligt ovan men det borde gå att halvera receptet. Tänk då på att du eventuellt behöver justera tiden i ugnen för bottnarna. Börja med lite kortare tid i ugnen. Hör gärna av dig igen och berätta hur det blev! Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina
Redaktionen
2019-07-04