Maffig chokladtårta med kolakräm

Betyg 3.3 av 5.296 personer har röstat
Receptet har 11 kommentarer
Maffig chokladtårta med kolakräm

Maxad chokladtårta för den stora festen! Fylliga chokladbottnar varvas med den lenaste mörka chokladkrämen och en karamellig kolakräm. Bjud tårtan med maxad garnering, eller ställ en bärig citron- och hallonmoussetårta ovanpå för en riktig höjdartårta.

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2015

Maffig chokladtårta med kolakräm

Ingredienser

ca 40 bitar

Chokladbottnar

7 dl vetemjöl
6 1/2 dl strösocker
4 dl kakao
2 1/2 tsk bikarbonat
2 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 msk vaniljsocker
2 tsk salt
4 rumsvarma ägg
4 1/2 dl rumsvarm mjölk (3 %)
2 1/2 dl rapsolja
4 dl kokande vatten
sockerlag (lös upp 1 dl socker i 1 dl vatten, för 40 bitar)

Chokladkräm

500 g mörk choklad (ca 70 %)
400 g ljus choklad för bakning
4 1/2 dl vispgrädde
200 g rumsvarmt smör

Kolakräm

2 äggvitor
2 dl florsocker
300 g rumsvarmt smör
1 burk karamelliserad mjölk (konc och sötad, à ca 400 g)

Chokladglasyr

200 g mörk choklad (ca 70 %)
2 dl vispgrädde
1 dl florsocker

Gör så här

00:45:00
06:00:00
Montering av tårtan
03:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.3 av 5.296 personer har röstat

Kommentarer

Hej!! Mina bottnar blev lite smuliga när man delade tårtan så föll biten liksom ihop lite. Vad kan jag ha gjort för fel? När man penslade med sockerlag var det på en speciell sida på botten man skulle göra det? Och endast på en sida då? Lite svårt och köra 4 bottnar samtidigt i ugn kan man dela receptet och köra två i taget?

Madeleine

2025-01-06

Om jag gör bottnarna en dag innan montering, hur ska jag förvara dom då?

Erica

2020-04-30

Hej Erica! Lägg bottnarna i stora fryspåsar eller linda in i plastfilm och ställ in i kylen. Du kan även frysa in bottnarna (i fryspåsar). Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

Redaktionen

2020-04-30

Hej! Kan man frysa in kolakrämen?

Gamze

2020-02-04

Hej Gamze! Vi har inte testat att frysa in krämen men tror att det ska gå bra. Låt den tina i kylen och rör om försiktigt när den har tinat upp. Den kan bli något lösare i konsistensen än när den är "färsk". Lycka till! Hälsningar Elina

Redaktionen

2020-02-05

Näringsvärde per bit

Energi2261 KJ / 541 kCal
Fett34 g
Salt0.66 g
Kolhydrater53 g
Protein6 g

Testa liknande recept

Citron- och hallonmoussetårta
Betyg 3.4 av 5.124 personer har röstat
Receptet har 4 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Kanderade rosor
Betyg 4 av 5.4 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Enkel svårighetsgrad
Frostade rosenblad
Betyg 3 av 5.1 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Whiskey sour med clementin
Betyg 5 av 5.1 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer
Receptet tar Under 30 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Blåbärsmojito
Betyg 2.8 av 5.94 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer
Receptet tar Under 15 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Marängrosor
Betyg 2.7 av 5.48 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad