Maffig chokladtårta med kolakräm

Betyg 3.2 av 5.
295 personer har röstat
10
Maffig chokladtårta med kolakräm

Maxad chokladtårta för den stora festen! Fylliga chokladbottnar varvas med den lenaste mörka chokladkrämen och en karamellig kolakräm. Bjud tårtan med maxad garnering, eller ställ en bärig citron- och hallonmoussetårta ovanpå för en riktig höjdartårta.

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2015

Maffig chokladtårta med kolakräm

Ingredienser

ca 40 bitar

Chokladbottnar

7 dl  vetemjöl
6 1/2 dl  strösocker
4 dl  kakao
2 1/2 tsk  bikarbonat
2 1/2 tsk  bakpulver
1 1/2 msk  vaniljsocker
2 tsk  salt
4   rumsvarma ägg
4 1/2 dl  rumsvarm mjölk (3 %)
2 1/2 dl  rapsolja
4 dl  kokande vatten
sockerlag (lös upp 1 dl socker i 1 dl vatten, för 40 bitar)

Chokladkräm

500 g  mörk choklad (ca 70 %)
400 g  ljus choklad för bakning
4 1/2 dl  vispgrädde
200 g  rumsvarmt smör

Kolakräm

2   äggvitor
2 dl  florsocker
300 g  rumsvarmt smör
1   burk karamelliserad mjölk (konc och sötad, à ca 400 g)

Chokladglasyr

200 g  mörk choklad (ca 70 %)
2 dl  vispgrädde
1 dl  florsocker

För alla

Gör glutenfri: Baka en glutenfri chokladbotten efter eget recept.
Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Montering av tårtan

Tips

Bottnarna kan bakas 1–2 dagar i förväg. De kan även göras upp till en månad i förväg. Plasta in väl och förvara i frysen. Chokladkrämen, kolakrämen och chokladglasyren går utmärkt att förbereda 1 dag i förväg. Om man har varmluftsugn kan man baka två tårtbottnar på samma gång. Sänk då ugnstemperaturen till 150°C.
 Satsen ger fyra bottnar. Har man endast två formar med löstagbar kant så gör smeten och bottnarna i två omgångar.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.2 av 5.
295 personer har röstat

Kommentarer

Om jag gör bottnarna en dag innan montering, hur ska jag förvara dom då?

Erica

2020-04-30

Hej Erica! Lägg bottnarna i stora fryspåsar eller linda in i plastfilm och ställ in i kylen. Du kan även frysa in bottnarna (i fryspåsar). Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

Redaktionen

2020-04-30

Hej! Kan man frysa in kolakrämen?

Gamze

2020-02-04

Hej Gamze! Vi har inte testat att frysa in krämen men tror att det ska gå bra. Låt den tina i kylen och rör om försiktigt när den har tinat upp. Den kan bli något lösare i konsistensen än när den är "färsk". Lycka till! Hälsningar Elina

Redaktionen

2020-02-05

Kan man göra halva satsen och grädda i mindre formar?

Veronika

2019-07-03

Hej Veronika! Vi har endast provbakat enligt ovan men det borde gå att halvera receptet. Tänk då på att du eventuellt behöver justera tiden i ugnen för bottnarna. Börja med lite kortare tid i ugnen. Hör gärna av dig igen och berätta hur det blev! Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

Redaktionen

2019-07-04

Näringsvärde per portion

Energi2261 KJ / 541 kCal
Fett34 g
Salt0.66 g
Kolhydrater53 g
Protein6 g

Testa liknande recept

Citron- och hallonmoussetårta
Betyg 3.3 av 5.
123 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Frostade rosenblad
Betyg 3 av 5.
1 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kanderade rosor
Betyg 4 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Marängrosor
Betyg 2.7 av 5.
48 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Blåbärsmojito
Betyg 2.8 av 5.
94 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Whiskey sour med clementin
Betyg 5 av 5.
1 personer har röstat
Under 30 min att tillaga