Smörigt!

Rumstempererat smör på nolltid

Att vara mitt i ett recept och inse att man behöver rumstempererat smör kan kännas som att klättra upp för ett smörigt berg ungefär. Men oroa dig inte! Här är knepen som gör smöret rumstempererat snabbt!

4 smöriga knep:

 1. 1. Varmt vatten + glas = rumstempererat smör

  Lägg smöret på en tallrik. Ta ett glas eller mindre skål och fyll med hett vatten och låt stå någon minut. Häll sedan ut vattnet och ställ glaset (eller skålen) upp och ner över smöret. Den fångade värmen i glaset kommer mjuka upp smörbiten på nolltid!

 2. 2. Riv smöret med en sil - ja du läste rätt!

  Greppa tag i en finmaskig sil och riv ditt smör genom den - smöret blir mycket varmare mycket snabbare i jämförelse med en kompakt smörklump!

 3. 3. Hyvla dig till värmen

  Greppa närmaste osthyvel och hyvla tunna skivor av ditt kylskåpskalla smör. Detta snabbar på mjukningsproessen och ett tu tre har du rumstempererat smör!

 4. 4. Mikro-magi?

  Ett alternativ är att skära smöret i mindre bitar och placera det på en tallrik i mikrovågsugnen på låg värme i 5 sekunder. Men var noga med att hålla koll på smöret så det inte smälter till en liten pöl. 

Varför ska man ha rumstempererat smör?

Rumstempererat smör gör matlagning och bakning enklare och godare! Det hjälper degar och smetar att bli smidigre och resulterar i godare och jämnare smak i dina bakverk och maträtter. 

Recept med rumstempererat smör:

 1. Kryddsmör med olika smaker

  1. Kryddsmör med olika smaker

  Betyg 4 av 5.
  11 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Klassiskt kryddsmör till kött med smak av vitlök och persilja som går att variera i det oändliga. Vad sägs om att smaksätta med tapenade och citron, tomatpesto och basilika eller sweet chili och ingefära?

  Kryddsmör med olika smaker
 2. Kanelsnurror

  2. Kanelsnurror

  Betyg 4.6 av 5.
  92 personer har röstat
  Receptet har 24 kommentarer.

  Baka dessa kanelbullar och du kommer imponera på alla. Med det här receptet blir dina kanelsnurror försvinnande goda. Bullarna smakar både kardemumma (i degen) och kanel (i fyllningen). Det gör att det här receptet kommer bli ditt favoritrecept för lång tid framöver. Lär dig också att tvinna degen så blir bullarna som riktiga kanelsnurror.

  Kanelsnurror
 3. Syltkakor

  3. Syltkakor

  Betyg 4.8 av 5.
  9 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Klassiska syltkakor som alla gillar både stora och små. Tänk att servera hemgjorda syltkakor på fikat det slår det mesta. Hallonsylt är gott i kakorna, men även hjortronsylt. Kakorna är enkla att baka precis som småkakor ska vara.

  Syltkakor
 4. Tigerkaka

  4. Tigerkaka

  Betyg 3.9 av 5.
  1316 personer har röstat
  Receptet har 47 kommentarer.

  Tigerkaka är en klassisk mjuk kaka, en sockerkaka med smak av vanilj och choklad. Smeten delas upp i två skålar en med kakao och en med vaniljsmak och blandas i formen till ett vackert marmorerat mönster. Passar som fika, kafferep och på alla sorters kalas.

  Tigerkaka

Artiklar (431)

Bästa råden!

Få bort rödvinsfläckar!

En rödvinsfläck är aldrig välkommen. Det finns sätt att få bort den - här är våra tips!

Mindre disk

Allt i ett kastrull

Vi tipsar om smarta, goda och enkla recept som du lagar i en enda kastrull. Smidigt!

För smörälskaren

Vispat smör

Här visar vi i några enkla steg hur du gör eget vispat smör.