Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Tigerkaka

(34)
1-4 TIM | Enkel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Tigerkaka är en klassisk mjuk kaka, en sockerkaka med smak av vanilj och choklad. Smeten delas upp i två skålar en med kakao och en med vaniljsmak och blandas i formen till ett vackert marmorerat mönster. Passar som fika, kafferep och på alla sorters kalas.

Ingredienser

Portioner: ca 15 bitar
  • 200 g rumstempererat smör (+ extra till formen)
  • kokos eller ströbröd
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl (ca 240 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 2 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 15 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 1/2 liter.
  3. Vispa smör och socker poröst med elvisp eller i en hushållsmaskin. Rör ner ett ägg i taget.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten tillsammans med vätskan.  
  5. Lägg ca 1/3 av smeten i en skål. Blanda den med kakaon. Smaksätt den ljusa smeten med vaniljsocker.
  6. Klicka hälften av den ljusa smeten i formen. Fyll på med ett lager mörk och sedan resten av den ljusa smeten. Dra med en gaffel genom smeten så att kakan blir marmorerad.
  7. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt svalna ca 5 minuter i formen. Lägg ett bakplåtspapper på galler och vänd upp kakan.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri mjölkdryck eller grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk eller grädde till mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Näringsvärde
Per portion

Energi
1091 kJ / 261 kCal
Läs mer om näringsvärden