Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Tigerkaka

Tigerkaka är en klassisk mjuk kaka, en sockerkaka med smak av vanilj och choklad. Smeten delas upp i två skålar en med kakao och en med vaniljsmak och blandas i formen till ett vackert marmorerat mönster. Passar som fika, kafferep och på alla sorters kalas.

Ingredienser

Portioner: ca 15 bitar
  • 200 g rumstempererat smör (+ extra till formen)
  • kokos eller ströbröd
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl (ca 240 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 2 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
Lägg till i inköpslistan

Gör så här Börja laga

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 15 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 1/2 liter.
  3. Vispa smör och socker poröst med elvisp eller i en hushållsmaskin. Rör ner ett ägg i taget.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten tillsammans med vätskan.  
  5. Lägg ca 1/3 av smeten i en skål. Blanda den med kakaon. Smaksätt den ljusa smeten med vaniljsocker.
  6. Klicka hälften av den ljusa smeten i formen. Fyll på med ett lager mörk och sedan resten av den ljusa smeten. Dra med en gaffel genom smeten så att kakan blir marmorerad.
  7. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt svalna ca 5 minuter i formen. Lägg ett bakplåtspapper på galler och vänd upp kakan.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri mjölkdryck eller grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk eller grädde till mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Har du lagat receptet?

Klicka och betygsätt

(48)

Näringsvärde
Per portion

Energi
1091 kJ / 261 kCal
Läs mer om näringsvärden