Bästa råden!

Rödvinsfläckar

En rödvinsfläck är aldrig välkommen. Den röda färgen i rödvinet som främst kommer från vindruvans skal är intensiv och svår att få bort. Men det finns några knep att ta till!
Psst! Här hittar du bästa rödvinssåsen!

Tips mot rödvinsfläckar

 1. 1. Var snabb och försiktig

  Vilken metod du än väljer − agera fort! Ju mindre textilierna hinner dra åt sig av det röda pigmentet i rödvin, desto lättare är det förstås att bli av med fläcken. Därför har nog salt och kolsyrat vatten blivit så populärt - det finns ofta nära till hands.

  Och precis som med all annan fläckborttagning så gäller det att vara försiktig och ha tålamod. Gå fram försiktigt och upprepa så många gånger som krävs.

 2. 2. Salt, bikarbonat eller potatismjöl

  Salt tar snabbt bort det värsta och i bästa fall allt − om du agerar snabbt. Detsamma gäller egentligen oavsett vilket absorberande pulver du råkar ha närmast till hands - salt, bikarbonat eller potatsmjöl. Den gemensamma nämnaren är att de har en bra uppsugningsförmåga.

  Häll snabbt som attan mycket pulver på fläcken och låt det suga åt sig så mycket som möjligt av vinet. Under tiden hämtar du dammsugaren. Dammsug upp saltet/bikarbonatet/potatismjölet.

 3. 3. Varm mjölk

  Är det ett bomullsplagg (ej ull eller annat omtåligt som inte tål värme!), en servett eller duk så kan man prova det här husmorsknepet. Koka upp mjölk, låt svalna lite och sänk ner fläcken i mjölken. Tvätta sen som vanligt; handtvätt eller i maskin.

 4. 4. Diskmedel

  Om fläcken inte går bort helt med hjälp av salt/bikarbonat/potatismjöl från en matta eller en möbel, som ju inte går att skölja, så kan du försöka att få bort det sista med hjälp av diskmedel och en blöt, ren svamp. Fläckborttagningsmedel kan vara lite väl starka, men diskmedel gör jobbet. Ta lite diskmedel på en lagom fuktig svamp, börja utifrån och tvätta inåt mitten på fläcken så du inte riskerar att sprida ut den ännu mer. Det gäller att ha tålamod. Skölj svampen mellan varven så den blir ren. När du är nöjd, använd en blöt och ren trasa att torka upp resterna från diskmedlet med. Upprepa så många gånger som behövs.

 5. 5. Fläckborttagningsmedel

  Är det något som går att skölja ordentligt (dvs. inte matta eller möbel) så kan du ju förstås testa de fläckbortagningsmedel som finns på marknaden. En del av dessa är dock väldigt starka och kan bleka lite - men är man desperat och har testat allt annat så kanske man vågar chansa lite.

  Oftast förbehandlar du fläcken en stund med medlet innan du stoppar plagget i tvättmaskinen och tvättar det som vanligt. Läs instruktionerna!

 6. 6. Vitt vin

  Vitt vin är som rött vin, fast utan det röda pigmenten... Så teorin är att lika löser lika. När du häller på vitt vin (rikligt!) så späs färgpigmenten ut och du kan torka upp med en ren trasa.

Artiklar (479)

Koll på vin!

Druvor till rött vin

Vi guidar dig bland fyra vanliga vindruvssorter som förädlas till röda viner.

Smörigt!

Rumstempererat smör på nolltid

Att vara mitt i ett recept och inse att man behöver rumstempererat smör kan kännas som att klättra upp för ett smörigt berg ungefär. Men oroa dig inte! Här är knepen som gör smöret rumstempererat snabbt!