ÖVER 60 MIN | Medel

Kanelsnurror

Baka dessa kanelbullar och du kommer imponera på alla. Med det här receptet blir dina kanelsnurror försvinnande goda. Bullarna smakar både kardemumma (i degen) och kanel (i fyllningen). Det gör att det här receptet kommer bli ditt favoritrecept för lång tid framöver. Lär dig också att tvinna degen så blir bullarna som riktiga kanelsnurror.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 30 bullar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär smöret i tärningar.
  2. Smula jästen och blanda med mjölk och smör i en köksmaskin med degkrok.
  3. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
  4. Tillsätt kardemumma, socker, salt och mjöl och arbeta degen 15 minuter i maskin. Låt den jäsa under bakduk i 60 minuter.
  5. Fyllning: Rör ihop en smidig smet av smör, strösocker och kanel.
  6. Sockerlag: Koka upp socker och vatten i en kastrull och låt det sedan svalna.
  7. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och kavla ut till en 1/2 cm tjock rektangel ca 50 x 70 cm (för ca 30 bullar).
  8. Bred fyllningen på halva degen från ena kortsidan. Vik över den andra halvan och kavla försiktig så att degen blir jämntjock.
  9. Skär 1 1/2 cm breda remsor av degen. Tvinna remsan och vira den sedan runt 3 fingrar och fäst änden genom att lägga den tvärsöver nystanet och fäst mitt i nystanet
  10. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  11. Sätt ugnen på 225°C över/under värme eller helst 225°C varmluft (det ger en jämnare gräddning).
  12. Vispa upp ägget med vattnet och pensla på bullarna. Strö över pärlsockret och grädda mitt i ugnen 12 minuter om du använder över/under värme (eller 9 minuter varmluft). 
  13. Pensla de varma bullarna med sockerlagen och låt svalna på galler.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av smör och mjölk.
Gör äggfri: pensla bullarna med mjölk.

Ingredienser

Portioner: ca 30 bullar
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 50 g färsk jäst
  • 5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 2 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 900 g vetemjöl (900 g motsvarar ca 15 dl) + extra till utbakning
Fylling
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 2 msk malen kanel
Sockerlag
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg till pensling
  • 1/2 msk vatten
  • 1/2 dl pärlsocker

Näringsvärde
Per portion

Energi 1054 kJ / 252 kCal