Grytbröd
Grytbröd bakar du enkelt i en gjutjärnsgryta och resultatet blir magiskt varje gång – ett luftigt och mjukt inre med en knaprig brödskorpa. I detta recept på grytbröd kalljäser degen under natten.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2023
Ingredienser
1 bröd
25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
7 dl vetemjöl (7 dl motsvarar ca 420 g)
1 1/2 dl dinkel- eller finmalet rågmjöl (1 1/2 dl motsvarar ca 90 g)
3/4 msk salt
För alla
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.
Näringsvärdet är beräknat på torrvikten på ett bröd.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi7362 KJ / 1759 kCal
Fett9 g
Salt5.3 g
Kolhydrater354 g
Protein45 g
Kommentarer
Går det fint att dubbla receptet men använda samma storlek på gryta? Gillar inte när man lämnar en halv gäst, blir oftast att den glöms bort.
Eleonora
2024-04-01Hej Elenora! Det har vi inte prövat. Tror dock att den kommer att jäsa över grytan. Då är det bättre att göra 2 bröd, Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-04-02Kan man använda torrjäst isf färsk? Och hur mycket ska jag då ta?
Ann-charlotte
2023-10-10Hej Ann-Charlotte! Det är inget vi har provbakat men det funkar säkert. Läs på jästförpackningen för tips om mängd. Skriv gärna en ny kommentar och berätta hur brödet blev. 😊 Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-10-10Magiskt gott och ffa enkelt! Brukar byta ut 1 dl vete extra mot råg vilket funkar bra. Tar bara 1 tsk salt i degen och strör istället lite flingsalt o fröer på brödet innan bakning.
Anna-karin
2023-09-12