Grytbröd
Grytbröd bakar du enkelt i en gjutjärnsgryta och resultatet blir magiskt varje gång – ett luftigt och mjukt inre med en knaprig brödskorpa. I detta recept på grytbröd kalljäser degen under natten.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2023
Ingredienser
1 bröd
25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
7 dl vetemjöl (7 dl motsvarar ca 420 g)
1 1/2 dl dinkel- eller finmalet rågmjöl (1 1/2 dl motsvarar ca 90 g)
3/4 msk salt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat på torrvikten på ett bröd.
Energi7362 KJ / 1759 kCal
Fett9 g
Salt5.3 g
Kolhydrater354 g
Protein45 g
Kommentarer
Går det fint att dubbla receptet men använda samma storlek på gryta? Gillar inte när man lämnar en halv gäst, blir oftast att den glöms bort.
Eleonora
2024-04-01Hej Elenora! Det har vi inte prövat. Tror dock att den kommer att jäsa över grytan. Då är det bättre att göra 2 bröd, Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-04-02Kan man använda torrjäst isf färsk? Och hur mycket ska jag då ta?
Ann-charlotte
2023-10-10Hej Ann-Charlotte! Det är inget vi har provbakat men det funkar säkert. Läs på jästförpackningen för tips om mängd. Skriv gärna en ny kommentar och berätta hur brödet blev. 😊 Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-10-10Magiskt gott och ffa enkelt! Brukar byta ut 1 dl vete extra mot råg vilket funkar bra. Tar bara 1 tsk salt i degen och strör istället lite flingsalt o fröer på brödet innan bakning.
Anna-karin
2023-09-12