Grytbröd

Grytbröd bakar du enkelt i en gjutjärnsgryta och resultatet blir magiskt varje gång – ett luftigt och mjukt inre med en knaprig brödskorpa. I detta recept på grytbröd kalljäser degen under natten.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2023

Ingredienser
1 bröd
25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
7 dl vetemjöl (7 dl motsvarar ca 420 g)
1 1/2 dl dinkel- eller finmalet rågmjöl (1 1/2 dl motsvarar ca 90 g)
3/4 msk salt
Gör så här
00:20:00
00:40:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat på torrvikten på ett bröd.
Energi7362 KJ / 1759 kCal
Fett9 g
Salt5.3 g
Kolhydrater354 g
Protein45 g
Kommentarer
Jag använde torrjäst (2 tsk enligt flera olika sajter ist för 25 gr färsk jäst) och brödet jäste inte alls.
Johanna
2025-03-09Ska brödet gräddas med eller utan lock?
Johanna
2025-03-09Hej Johanna! Det ska gräddas utan lock. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2025-03-10Vilket toppenbröd!! Hur viktig är jästiden? När det står ”låt jäsa i kylen över natten”.. hur länge menas då? En nattuggla som jag är ibland uppe sent, men har några morgonpigga i familjen.. jag tar gärna mycket lång sovmorgon, när jag är ledig- för mig kan en natt därför variera flera timmar i längd. Vad är den kortaste och längsta jästtiden, för att brödet ändå ska bli bra?
Helena
2025-03-07