Paj med björnbär och svarta vinbär | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Paj med björnbär och svarta vinbär

Godaste sensommarpajen görs på mörklila bär. Syrligt och sött på samma gång med en smördeg med rivet citronskal som extra piff. Lägg degen i vackert rutmönster. Bärpaj när den är som bäst.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp vinbär och björnbär med strösockret. Låt sjuda ca 10 minuter. Låt svalna.
  2. Degen: Skär smöret i tärningar. Mixa snabbt ihop alla ingredienser i en matberedare. Mixa inte för länge, då blir inte kakan spröd. 
  3. Dela degen i 2 delar. Plasta in degarna var för sig. Låt vila i kylen ca 30 minuter.
  4. Kavla ut den ena degen till en rundel ca 30 cm i diameter. Klä en pajform ca 24 cm i diameter (för 10-12 bitar) med degen och tryck till lätt så att degen fastnar på kanterna. 
  5. Bred ut den kalla sylten på bottnen. 
  6. Kavla ut den andra degen till en rundel 25 cm i diameter (för 10-12 bitar). Skär plattan i ca 2 cm breda remsor.
  7. Lägg hälften av remsorna över pajen med mellanrum. Lägg resterade remsor tvärsöver så det blir ett rutmönster. Tryck fast remsorna på kanten och skär sedan bort överflödig deg. Ställ pajen i kylen ca 30 minuter. Här får du tips på flätad paj.
  8. Sätt ugnen på 175°C. 
  9. Pensla pajen med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills den är gyllene. Låt pajen svalna ca 30 minuter före servering.
  10. Pudra med florsocker vid servering. Servera ev med vaniljsås.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 10-12 bitar
  • 250 g svarta vinbär
  • 250 g björnbär
  • 1/2 dl syltsocker
  • 1 ägg
  • florsocker (till garnering)
Deg
  • 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar 300 g)
  • 275 g kallt smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 2 krm salt
  • 1/2 msk finrivet citronskal
  • 4 msk kallt vatten
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1646 kJ / 393 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept