Kaffe- och chokladtårta i tre lager (glutenfri)
En underbart god och vacker kaffe- och chokladtårta i tre lager framtagen av Svenska Kocklandslaget. Kombinationen av choklad och kaffe i tårtan är fantastisk och vi lovar att den här blir en favorit såväl på fikabordet som på födelsedagsfirandet, dessutom passar den alla glutenallergiker eftersom den är helt glutenfri.
Ingredienser
8 portioner
Glutenfri chokladbotten
70 g normalsaltat smör
60 g socker
70 g mörk choklad
1 st ägg
20 g majsstärkelse
Kaffekräm
1 1/4 dl vispgrädde
7 g hela kaffebönor
2 st gelatinblad
1 1/4 dl mjölk
50 g socker
1/2 vaniljstång
4 äggulor
90 g mörk choklad hackad i mindre bitar
Ljus chokladmousse
3 st gelatinblad
2 1/2 dl vispgrädde
20 g socker
1/2 vaniljstång
1 äggula
75 g ljus choklad hackad i mindre bitar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2249 KJ / 538 kCal
Fett39 g
Salt0.21 g
Kolhydrater38 g
Protein9.1 g
Kommentarer
God! Men ska det egentligen vara vit choklad i översta mousse-lagret? Gjorde på mjölkchoklad eftersom det bara stod ljus choklad, men tycker att färgen då blir mycket mörkare än på bilden. Min blev då inte lika snygg m a o. Hälsningar Johanna
Johanna
2022-09-16Gjorde tårtan i 24cm form, men gjorde då dubbel sats, vilket blev utmärkt! Kanske skulle ta ett färre gelatinblad till den ljusa chokladmoussen (=5st) för en bättre konsistens.
Gustav
2022-09-01Efter att ha kontrollerat vikten av kaffebönorna, ska ev extra vikt ersättas med mer vätska? I sådana fall vad för vätska? Om jag väljer att sätta snabbkaffe istället, ska det också vara 7 g då?
Tiina
2018-12-26Hej Tina! Om man vill använda sig utav snabbkaffe i stället behöver man ej väga av kaffet och inte heller sila bort kaffet då snabb kaffet kommer att lösa upp sig i grädden. Rekommenderat mängd snabbkaffe om man vill använda det istället ca 0,5 g, men att smaka av så man blir nöjd rekommenderas. Mängden grädde kommer alltså inte att minska om man använder snabbkaffe men man får en annan smak på krämen då man väljer att använda snabbkaffe i stället för hela bönor. Beskrivningen att sila av och att väga grädden igen efter att bönorna dragit är det just för att bönorna sväller i grädden och drar till sig vätskan. Man ska därför väga av och tillsätta grädde så den totala mängden grädde blir igen efter receptet alltså 1 1/4 dl. Hälsningar Michelle
Redaktionen
2019-01-04