Kaffe- och chokladtårta i tre lager (glutenfri)
.jpg)
En underbart god och vacker kaffe- och chokladtårta i tre lager framtagen av Svenska Kocklandslaget. Kombinationen av choklad och kaffe i tårtan är fantastisk och vi lovar att den här blir en favorit såväl på fikabordet som på födelsedagsfirandet, dessutom passar den alla glutenallergiker eftersom den är helt glutenfri.
.jpg)
Ingredienser
8 portioner
Glutenfri chokladbotten
70 g normalsaltat smör
60 g socker
70 g mörk choklad
1 st ägg
20 g majsstärkelse
Kaffekräm
1 1/4 dl vispgrädde
7 g hela kaffebönor
2 st gelatinblad
1 1/4 dl mjölk
50 g socker
1/2 vaniljstång
4 äggulor
90 g mörk choklad hackad i mindre bitar
Ljus chokladmousse
3 st gelatinblad
2 1/2 dl vispgrädde
20 g socker
1/2 vaniljstång
1 äggula
75 g ljus choklad hackad i mindre bitar
Gör så här
00:12:00
00:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2249 KJ / 538 kCal
Fett39 g
Salt0.21 g
Kolhydrater38 g
Protein9.1 g
Kommentarer
16 stHej! Jag undrar om man kan göra tårtan några dagar i förväg och hur man ska förvara den i så fall.
Camilla
Hej Camilla! Det går bra att ha kvar den i frysen och sedan tina den när den ska ätas. Hälsningar Niclas
ICA-köket
God! Men ska det egentligen vara vit choklad i översta mousse-lagret? Gjorde på mjölkchoklad eftersom det bara stod ljus choklad, men tycker att färgen då blir mycket mörkare än på bilden. Min blev då inte lika snygg m a o. Hälsningar Johanna
Johanna
Gjorde tårtan i 24cm form, men gjorde då dubbel sats, vilket blev utmärkt! Kanske skulle ta ett färre gelatinblad till den ljusa chokladmoussen (=5st) för en bättre konsistens.
Gustav
Efter att ha kontrollerat vikten av kaffebönorna, ska ev extra vikt ersättas med mer vätska? I sådana fall vad för vätska? Om jag väljer att sätta snabbkaffe istället, ska det också vara 7 g då?
Tiina
Hej Tina! Om man vill använda sig utav snabbkaffe i stället behöver man ej väga av kaffet och inte heller sila bort kaffet då snabb kaffet kommer att lösa upp sig i grädden. Rekommenderat mängd snabbkaffe om man vill använda det istället ca 0,5 g, men att smaka av så man blir nöjd rekommenderas. Mängden grädde kommer alltså inte att minska om man använder snabbkaffe men man får en annan smak på krämen då man väljer att använda snabbkaffe i stället för hela bönor. Beskrivningen att sila av och att väga grädden igen efter att bönorna dragit är det just för att bönorna sväller i grädden och drar till sig vätskan. Man ska därför väga av och tillsätta grädde så den totala mängden grädde blir igen efter receptet alltså 1 1/4 dl. Hälsningar Michelle
ICA-köket
Hej! Motsvarar 8 portioner en form på 18cm? Hur många portioner ska det vara för att få tårtan så snygg som på bilden i en 24cm form?
Helena
Hej Helena! En 18 cm form passar bäst till detta. Vi har ej provat med 24 cm. Men återkom gärna om du testar. Hälsningar Michelle
ICA-köket
Hej! Kan man förvara tårtan i frysen ett par dagar? Och sen bara ta fram och tina?
Emma
Hej Emma! Det ska fungera bra. Hälsningar Michelle
ICA-köket
Jag håller med Julia om att det borde stå att den här tårtan inte är gjord för 24 cm form. Jag gjorde först i 24 (med ett icke så vackert resultat) sen testade jag i en 18 cm form o då blev den som på bilden :)
Charlotte
Hej Julia! Det ska vara 7 g kaffebönor och det finns olika styrkor på kaffebönorna. Om jag gjort tårtan skulle jag smaksätta den med kaffe efter egen smak eller ev. mortlat snabbkaffe. Gällande formen är det viktigt att de olika lagren hinner stelna ordentligt, annars blir det inte så snyggt. Lycka till! Hälsningar Michelle
Ica-köket
Ni borde skriva ut måttet på formen. Gjorde i en 24cm och den blev inte så snygg! :P
Julia
Kan man byta ut kaffebönorna mot kaffepulver och sila av det i ett filter?
Julia