Bild laddas
4 enkla steg

Göra Halloweenpumpa

En pumpalykta lyser otäckt med ljus i, och det är både enkelt och kul att göra själv − eller tillsammans med familjen! Med några enkla knep är det inte så krångligt.

Bild laddas

Skär ett lock

Ju vassare kniv, desto enklare. Det här momentet passar därför bäst för de vuxna i sällskapet. Skär bort ett lock från pumpans ovansida, med en diameter på ca 15cm så det är lätt att gräva i den och stoppa ner ljus. Just för locket ska du vinkla kniven utåt (ej rakt ner), på så sätt blir locket större i ytterkanten och trillar inte ner i pumpan.

Bild laddas

Gröp ur fruktköttet med en sked. Spara ett ca 3 cm tjockt skal. Ta tillvara fruktköttet och kärnorna - här finns tips på vad du kan laga.

Bild laddas

Rita

Rita mönstret du vill skära ut på pumpan. Här får gärna små kreatörer vara med och sätta sin prägel på pumpan. Du hittar även tips på flera olika mönster och mallar längre ner.

Bild laddas

Skär ut mönstret

Nu ska vassa kniven fram igen, gärna en nätt kniv... och därmed ska alla små fingrar ur vägen igen. Skär ut ögon, näsa och mun. Gör först en skåra med kniven runt det som ska skäras ut, tryck sedan hårt så att delarna ramlar in eller ut i pumpan. Den konstnärliga kan skära ytliga detaljer som lyser svagare igenom - genom att skrapa bort på ytan, utan att göra hål rätt igenom.

10 goda recept

Laga mat på halloweenpumpan

Halloween är högsäsongen för pumpor. Här tipsar vi om olika smarriga rätter du kan laga med din pumpa. Vad sägs till exempel om pumpaaioli eller en curry med butternutpumpa?
Bild laddas
10 läskiga tips

Halloweenpyssel

Pynta hemmet med ljuslyktor, spökgirlanger, ryslig mat, dryck och festen är fixad – om de vågar komma!
Bild laddas