Sött och gott!

Baklava

Baklava är ett sött och nötigt bakverk som är vanligt i Turkiet. Du äter den som en efterrätt, gärna med en kopp stakt kaffe till. Gör din egen baklava, jättegott och inte så svårt som man kan tro.
Tips: här hittar du fler recept från turkiska köket

Baklava – sött och gott till fikat

Inspireras av smaker från Mellanöstern och bjud på baklava till påskfikat. Baklava är ett sött bakverk med smak av honung och nötter. Flera lager filodeg varvas med hackade valnötter, mandlar eller pistagenötter och penslas med smör. När den kommer nybakad ur ugnen dränks den i sockerlag eller honung för att sedan skäras upp i portionsbitar.

Resultatet blir ett sött, sprött och mäktigt bakverk att smaska på.
Servera gärna en kopp te eller starkt kaffe till baklavan för att bryta av den intensiva sötman.

Baklava -  från det Osmanska riket

Baklava är som vanligast i södra Europa och i länder kring Mellanöstern, framförallt i Turkiet. Bakverk och desserter är i regel rejält söta i Turkiet och det finns en hel uppsjö av olika sorter men baklava är kanske det första många tänker på. 

Baklava har formats och utvecklats under flera århundraden och blivit en symbol för kaktraditionen i Mellanöstern. Det sägs att baklava härstammar från det Osmanska riket där palatsets hovkonditorer under sin storhetstid, i slutet av 1400-talet utvecklade baklava till det lyxiga bakverk som det är idag.

Recept på baklava

Blir du sugen på att baka baklava? Här hittar du recepet!

Baklava

Baklava

Betyg 3.9 av 5.
23 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer.

Festligt bakverk där mixade nötter, socker och kanel varvas med filodeg och smör. Den nygräddade kakan skedas sedan med citrusdoftande sockerlag som sedan får svalna i kylskåp. En frasig läckerhet – lika god att servera till fikat som till dessert efter maten!

Baklava

Artiklar (1402)

Äntligen påsk!

Enkla påsktårtor

Enkla recept på påsktårtor som kanske ser avancerade ut men som är enkla att baka.

Ljuvligt!

Påskbakelser

Söta, fräscha och färgglada bakelser till påsk!

Så mycket mer än kebab

Smaka på Turkiet

Det turkiska köket bjuder på fantastiska dofter och smaker

Påsktradtition!

Mattraditioner i olika länder

Runt om i världen firas påsk och alla har sin egen variation på högtiden. Många länder äter lamm som en traditionell påskrätt, men det skiljer sig åt hur vi tillagar det.