Baklava är ett sött och nötigt bakverk som är vanligt i Turkiet. Du äter den som en efterrätt, gärna med en kopp stakt kaffe till. Gör din egen baklava, jättegott och inte så svårt som man kan tro.
Tips: här hittar du fler recept från turkiska köket
Inspireras av smaker från Mellanöstern och bjud på baklava till påskfikat. Baklava är ett sött bakverk med smak av honung och nötter. Flera lager filodeg varvas med hackade valnötter, mandlar eller pistagenötter och penslas med smör. När den kommer nybakad ur ugnen dränks den i sockerlag eller honung för att sedan skäras upp i portionsbitar.
Resultatet blir ett sött, sprött och mäktigt bakverk att smaska på.
Servera gärna en kopp te eller starkt kaffe till baklavan för att bryta av den intensiva sötman.
Baklava är som vanligast i södra Europa och i länder kring Mellanöstern, framförallt i Turkiet. Bakverk och desserter är i regel rejält söta i Turkiet och det finns en hel uppsjö av olika sorter men baklava är kanske det första många tänker på.
Baklava har formats och utvecklats under flera århundraden och blivit en symbol för kaktraditionen i Mellanöstern. Det sägs att baklava härstammar från det Osmanska riket där palatsets hovkonditorer under sin storhetstid, i slutet av 1400-talet utvecklade baklava till det lyxiga bakverk som det är idag.
Blir du sugen på att baka baklava? Här hittar du recepet!
Festligt bakverk där mixade nötter, socker och kanel varvas med filodeg och smör. Den nygräddade kakan skedas sedan med citrusdoftande sockerlag som sedan får svalna i kylskåp. En frasig läckerhet – lika god att servera till fikat som till dessert efter maten!
BaklavaEnkla recept på påsktårtor som kanske ser avancerade ut men som är enkla att baka.
Vi har frågat ICAs dietist Paula Frösell. Här hittar du svaren!
Hur kommer det sig egentligen att vi äter dessa mängder ägg under påsken?
Runt om i världen firas påsk och alla har sin egen variation på högtiden. Många länder äter lamm som en traditionell påskrätt, men det skiljer sig åt hur vi tillagar det.
Vi visar dig stegvis hur du förbereder och dekorerar en förtjusande vintertårta