Bild laddas
Sött och gott!

Baklava

Baklava är ett sött och nötigt bakverk som är vanligt i Turkiet. Du äter den som en efterrätt, gärna med en kopp stakt kaffe till. Gör din egen baklava, jättegott och inte så svårt som man kan tro.
Tips: här hittar du fler recept från turkiska köket

Baklava – sött och gott till fikat

Inspireras av smaker från Mellanöstern och bjud på baklava till påskfikat. Baklava är ett sött bakverk med smak av honung och nötter. Flera lager filodeg varvas med hackade valnötter, mandlar eller pistagenötter och penslas med smör. När den kommer nybakad ur ugnen dränks den i sockerlag eller honung för att sedan skäras upp i portionsbitar.

Resultatet blir ett sött, sprött och mäktigt bakverk att smaska på.
Servera gärna en kopp te eller starkt kaffe till baklavan för att bryta av den intensiva sötman.

Baklava -  från det Osmanska riket

Baklava är som vanligast i södra Europa och i länder kring Mellanöstern, framförallt i Turkiet. Bakverk och desserter är i regel rejält söta i Turkiet och det finns en hel uppsjö av olika sorter men baklava är kanske det första många tänker på. 

Baklava har formats och utvecklats under flera århundraden och blivit en symbol för kaktraditionen i Mellanöstern. Det sägs att baklava härstammar från det Osmanska riket där palatsets hovkonditorer under sin storhetstid, i slutet av 1400-talet utvecklade baklava till det lyxiga bakverk som det är idag.

Recept på baklava

Blir du sugen på att baka baklava? Här hittar du recepet!

Baklava

16
0
Festligt bakverk där mixade nötter, socker och kanel varvas med filodeg och smör. Den nygräddade kakan skedas sedan med citrusdoftande sockerlag som sedan får svalna i kylskåp. En frasig läckerhet – lika god att servera till fikat som till dessert efter maten!
Baklava
Nyttigare påsk!

Nyttigare påskgodis

Här är 10 recept på nyttigare påskgodis.
Bild laddas
Äntligen påsk!

Enkla påsktårtor

Enkla recept på påsktårtor som kanske ser avancerade ut men som är enkla att baka.
Bild laddas
Ljuvligt!

Påskbakelser

Söta, fräscha och färgglada bakelser till påsk!
Bild laddas
Påsktradtition!

Mattraditioner i olika länder

Runt om i världen firas påsk och alla har sin egen variation på högtiden. Många länder äter lamm som en traditionell påskrätt, men det skiljer sig åt hur vi tillagar det.
Bild laddas
Mattraditioner

Därför äter vi ägg på påsk

Hur kommer det sig egentligen att vi äter dessa mängder ägg under påsken?
Bild laddas
Sött och salt!

Nyttigt julbak

Här hittar du tips på smarriga julbak som även är hälsosamma och gör gott för din hälsa!
Bild laddas
Matskola!

Så tempererar du choklad

Här visar vi hur du tempererar choklad steg för steg!
Bild laddas
Julproffs!

Vika lussekatter

Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock . Låt mjöldammet yra!
Bild laddas
Äggfrossa?

Hur många ägg kan man äta per dag?

Vi har frågat ICAs dietist Paula Frösell. Här hittar du svaren!
Bild laddas