Baklava är ett sött och nötigt bakverk som är vanligt i Turkiet. Du äter den som en efterrätt, gärna med en kopp stakt kaffe till. Gör din egen baklava, jättegott och inte så svårt som man kan tro.
Tips: här hittar du fler
recept från turkiska köket
Inspireras av smaker från Mellanöstern och bjud på baklava till påskfikat. Baklava är ett sött bakverk med smak av honung och nötter. Flera lager filodeg varvas med hackade valnötter, mandlar eller pistagenötter och penslas med smör. När den kommer nybakad ur ugnen dränks den i sockerlag eller honung för att sedan skäras upp i portionsbitar.
Resultatet blir ett sött, sprött och mäktigt bakverk att smaska på.
Servera gärna en kopp te eller starkt kaffe till baklavan för att bryta av den intensiva sötman.
Baklava är som vanligast i södra Europa och i länder kring Mellanöstern, framförallt i Turkiet. Bakverk och desserter är i regel rejält söta i Turkiet och det finns en hel uppsjö av olika sorter men baklava är kanske det första många tänker på.
Baklava har formats och utvecklats under flera århundraden och blivit en symbol för kaktraditionen i Mellanöstern. Det sägs att baklava härstammar från det Osmanska riket där palatsets hovkonditorer under sin storhetstid, i slutet av 1400-talet utvecklade baklava till det lyxiga bakverk som det är idag.
Blir du sugen på att baka baklava? Här hittar du recepet!