Smakportioner
Här ger vi tips och råd om smakportioner och hur men skapar nyfikenhet för mat hos barn.
I de flesta familjer är dagen då minstingen börjar äta tillsammans med resten av familjen en stor milstolpe i livet. Här kan du läsa mer om barnets utveckling kopplat till mat och får lite tips om vad som är bra att tänka på om du vill laga egen barnmat.
Se också: Recept barn 6-18 månader.
Att äta kan verka enkelt men det kräver stor motorisk utveckling och träning. Att sitta upp, föra maten med handen mot munnen, få in den i munnen utan att spilla, tugga och svälja är inget som går av sig självt. Först när barnet blivit så stadigt i kroppen att det kan sitta i en barnstol har det de fysiska förutsättningarna att faktiskt klara av att äta en måltid från sked. När barnet är runt ett halvår börjar käkarna bli mer stabila och läppar, käke och tunga lär sig att arbeta för att hantera mer fast föda. Den stora motoriska utvecklingen pågår till barnet är i tvåårsåldern och därefter sker endast förfining av rörelserna. När barnet är runt två kan det slicka sig om munnen och kanske dricka själv ur ett glas.
Även om variationerna är stora är de flesta barn medfött skeptiska till ny mat. Det är inbyggt i oss för att minska risken för att bli förgiftade. Tydligast är det när barnet är två-tre år. Då kan vissa föräldrar uppleva att barnet inte äter något, inte ens det som tidigare gått hem. Det finns studier som visar att det är mindre troligt att barnet kommer att smaka om man tjatar på det att prova. Det bästa sättet för att få barnet att prova är istället att om och om igen servera det den nya maten.
Här finns inga rätt eller fel. Tid, ork, lust och prioriteringar är bara några av de faktorer som bestämmer om ni vill köpa färdig mat på burk, laga egen barnmat eller mixa.
Om det lockar att laga eget men fantasin tryter så kan våra recept på barnmat inspirera. Du kan också titta på barnmatsburkarna i butiken och samla idéer från dem. Den största utmaningen brukar vara att skapa rätt konsistens så att barnet klarar att äta maten utan att sätta i halsen.
Att laga egen barnmat behöver inte alls vara komplicerat eller svårt. Utgå ifrån att du själv skulle vilja äta den så blir det oftast lättare att smaksätta. Små barn bör till exempel undvika salt, honung och spenat, men sedan är det bara lusten, kreativiteten och tiden som sätter gränserna. Utgå gärna från den mat som ändå ska lagas till den övriga familjen så blir det både enklare, mer tidsbesparande och roligare för minstingen vid bordet som ser att hon får samma mat som övriga familjen.
När du serverar maten kan du försöka separera de olika ingredienserna på tallriken så att det ser mer aptitligt ut; fisken för sig, potatismoset för sig och moroten för sig. Då kan barnen utforska varje smak för sig.
Matvägran kan vara tecken på många saker. En ny tand kanske är på väg upp och då gör det ont att tugga. En förkylning med täppt näsa eller ont i hasen kan vara en annan förklaring liksom matvägran som ett sätt att visa mamma och pappa vem som bestämmer, ett slags tidigt trots alltså. De flesta barn har kortare eller längre perioder av kinkighet när det gäller maten, men pågår det under lång tid kan det vara en god idé att försöka ta reda på varför. Det kan exempelvis vara tecken på någon matöverkänslighet eller att barnet serveras konsistenser som det inte, med sin motorik i dagsläget, klarar av att hantera. Det bästa sättet för att se om barnet får i sig tillräckligt är de regelbundna vägningarna på Barnavårdscentralen.
Denna lättlagade barnmatsrätt med kokt torsk i sås med smak av citron och dragon kommer ditt barn gilla! Om intresset för att plocka små bitar är stort och om barnet kan tugga lite kan du låta bli att mixa moroten till puré utan istället servera den i små mjuka bitar vid sidan av fisken och riset.
Torsk med citron- och dragonsås, ris och morotspuréMed den här rätten introducerar du goda italienska smaker och dofter till ditt barns smakpalett. Kycklingen i krämig tomatsås serveras med potatis- och broccolimoset, en fröjd för såväl öga som gom! Om ditt barn har svårt att tugga kan kycklinglårfilén bytas mot kycklingfärs som kokas klar i såsen.
Basilikadoftande kycklinggryta med potatis- och broccolimosI den här härliga fiskrätten får den ugnsbakade laxen sällskap av len potatispuré som fått sötma av palsternacka och en sås med syra från citron och yoghurt. En god och fräsch barnmatsrätt som hela familjen kan njuta av.
Lax med potatis- och palsternackspuré och syrlig purjosåsDen här barnsliga varianten av spagetti med köttfärssås går lätt hem hos småttingarna! Använd gärna grunden till den köttfärssås som resten av familjen ska äta när du lagar barnmaten så går det enklare. Servera gärna broccolipurén vid sidan av pastan med köttfärssåsen – man äter ju med ögonen också!
Pasta med gräddig köttfärssås och broccolipuréSmå fina fiskbullar gjorda av rödspätta passar fint att servera till små barn (6-8 månader). Frikadellerna görs av spättafilé och kryddas med dill. Potatis och ärter ger bra mättnad. Smaklig fiskmåltid till de små!
Fiskfrikadeller med dillHär gör du enkelt och snabbt en vegocurry med indiska toner till det lilla barnet. Basen i grytan är tomater, couscous och gröna linser. Krämigheten kommer från grädde och mjölk. Indien kommer fram när du kryddar med härligt doftande curry.
Indisk linscurry med couscousHär ger vi tips och råd om smakportioner och hur men skapar nyfikenhet för mat hos barn.
Munnar som spänns åt som pianosträngar när maten serveras. Känner du igen dig?
Vi visar hur du gör juliga cake pops och söta små renkakor.
Dessa enkla och gröna recept lovar vi går hem, även hos små kräsna barn.
Skapa er egen glasstårta med bär och choklad! Perfekt till jul- och nyårsbordet.
Vi visar hur du förbereder och fryser in pizzabullar innan gräddning. Perfekt till picknick!
Här är några tips för att överraska vid matbordet med en riktig kärleksbomb.
Fira kanelbullens dag med extra lyxiga bullar. Vad sägs om toscatopping, kolasås och jordnötter eller kanelbullscupcakes med frostingr?
Med en blender mixar du enkelt en smoothie, soppa eller drink.