Mat för små barn
Tips för dig som vill laga egen barnmat, samt läsa om barns utveckling kopplat till mat.
En smakportion är en liten, liten portion mat som syftar till att göra barnet nyfiken på mat och låta barnet få smaka på något nytt. Smakportioner gör att barnet stegvis serveras en palett av nya färger, smaker, dofter, konsistenser, temperaturer och upplevelser.
Se också: Recept på hemgjord barnmat
Förr gavs vanligtvis rotfrukter först, men idag finns inga riktlinjer om vad som först bör ges som smakportioner, det viktigaste är att det är i en konsistens som gör att barnet inte sätter i halsen. Helt slätt ska det vara.
En bra indikation på att det är lagom att börja med smakportioner är när barnet visar intresse för er mat. Från det att barnet är 4-5 månader är det okej att börja försiktigt, bortsett från gluten som bör ges i försiktig omfattning innan halvårsdagen. Fram till det att barnet är 6 månader är den allra bästa maten amning eller modersmjölksersättning ur flaska så därför ska smakportionerna var så små att de inte konkurrerar ut den maten.
Om familjen sitter och äter och barnet verkar intresserat så går det bra att mosa en liten bit av potatisen helt slät och eventuellt späda med lite modersmjölk eller modersmjölksersättning för att ge som ett litet smakprov. Om inte barnet vill testa smakprover är det bäst att låta bli en stund och testa vid ett senare tillfälle istället.
En smakportion är just som namnet antyder en liten, liten portion mat som syftar till att skapa nyfikenhet och låta barnet få smaka på något nytt. Lite som att glänta på dörren till en ny värld. Sakta och varligt är nyckelorden som får dig att lyckas. Och tålamod! Det kan dröja både en och två och tio gånger innan den lilla människan tycker att den nya maten är acceptabel. Det lilla barnet som hittills bara har ätit flytande mat ska nu få smaka helt andra saker.
Det är inte bara konsistensen som skiljer smakportionerna från den som nu är så invand, utan smaken och doften är också annorlunda. Inte undra på att reaktionen på den här första upplevelsen av att äta livsmedel som vi vuxna äter ofta är kraftfull! Ha gärna kameran beredd för att dokumentera ditt barns reaktion när hon eller han får uppleva den nya maten!
Smakportionen kan bestå av exempelvis morot, potatis eller palsternacka. Vill du inte köpa färdig så går det lätt att koka rotfrukterna mjuka för att sedan mixa eller mosa dem helt släta. Välj en smak åt gången och börja med väldigt små mängder, en tesked kan räcka till en början.
Låt barnet få titta, känna och försiktigt smaka, både på maten i sig och på skeden den serveras med. I takt med att ni testar kommer barnet lära sig tycka om den nya maten, men det kan ta tid! Ha därför tålamod och ge inte upp. Tvinga inte utan gör det till en lustfylld situation där ni har en trevlig stund tillsammans. Av den anledningen är det också lämpligt att börja med smakportioner när barnet är utvilat och på gott humör och när det befinner sig i sin trygga hemmamiljö i lugn och ro. Det gör det lättare till en positiv upplevelse.
Tips för dig som vill laga egen barnmat, samt läsa om barns utveckling kopplat till mat.
Tips för barn som ska börja laga mat själva eller för föräldern som vill laga mat med barnen.
Här tipsar vii om mat och presenter som passar till dopfikat eller namngivningsceremonin.
Här är tipsen som får både frukt och grönt att slinka ner – utan mutor och hot.
Här finns flera olika varianter på gott och mättande mellanmål med äpple.
Pyssla med trolldeg - det kanske kan få de uttråkade kidsen att dra på smilbanden? Vi testar!
Munnar som spänns åt som pianosträngar när maten serveras. Känner du igen dig?
Vi visar hur du förbereder och fryser in pizzabullar innan gräddning. Perfekt till picknick!