Mat för de små!

Smakportioner

En smakportion är en liten, liten portion mat som syftar till att göra barnet nyfiken på mat och låta barnet få smaka på något nytt. Smakportioner gör att barnet stegvis serveras en palett av nya färger, smaker, dofter, konsistenser, temperaturer och upplevelser.
Se också: Recept på hemgjord barnmat

Börja med smakportioner

Förr gavs vanligtvis rotfrukter först, men idag finns inga riktlinjer om vad som först bör ges som smakportioner, det viktigaste är att det är i en konsistens som gör att barnet inte sätter i halsen. Helt slätt ska det vara.

  1. 1. När ska man börja med smakportioner?

    En bra indikation på att det är lagom att börja med smakportioner är när barnet visar intresse för er mat. Från det att barnet är 4-5 månader är det okej att börja försiktigt, bortsett från gluten som bör ges i försiktig omfattning innan halvårsdagen. Fram till det att barnet är 6 månader är den allra bästa maten amning eller modersmjölksersättning ur flaska så därför ska smakportionerna var så små att de inte konkurrerar ut den maten.

  2. 2. Gör det till en rolig grej

    Om familjen sitter och äter och barnet verkar intresserat så går det bra att mosa en liten bit av potatisen helt slät och eventuellt späda med lite modersmjölk eller modersmjölksersättning för att ge som ett litet smakprov. Om inte barnet vill testa smakprover är det bäst att låta bli en stund och testa vid ett senare tillfälle istället.

  3. 3. Hur gör man med smakportioner?

    En smakportion är just som namnet antyder en liten, liten portion mat som syftar till att skapa nyfikenhet och låta barnet få smaka på något nytt. Lite som att glänta på dörren till en ny värld. Sakta och varligt är nyckelorden som får dig att lyckas. Och tålamod! Det kan dröja både en och två och tio gånger innan den lilla människan tycker att den nya maten är acceptabel. Det lilla barnet som hittills bara har ätit flytande mat ska nu få smaka helt andra saker.

  4. 4. Ha kameran redo!

    Det är inte bara konsistensen som skiljer smakportionerna från den som nu är så invand, utan smaken och doften är också annorlunda. Inte undra på att reaktionen på den här första upplevelsen av att äta livsmedel som vi vuxna äter ofta är kraftfull! Ha gärna kameran beredd för att dokumentera ditt barns reaktion när hon eller han får uppleva den nya maten!

  5. 5. Vad kan man börja med?

    Smakportionen kan bestå av exempelvis morot, potatis eller palsternacka. Vill du inte köpa färdig så går det lätt att koka rotfrukterna mjuka för att sedan mixa eller mosa dem helt släta. Välj en smak åt gången och börja med väldigt små mängder, en tesked kan räcka till en början.

  6. 6. Jobba på tålamodet

    Låt barnet få titta, känna och försiktigt smaka, både på maten i sig och på skeden den serveras med. I takt med att ni testar kommer barnet lära sig tycka om den nya maten, men det kan ta tid! Ha därför tålamod och ge inte upp. Tvinga inte utan gör det till en lustfylld situation där ni har en trevlig stund tillsammans. Av den anledningen är det också lämpligt att börja med smakportioner när barnet är utvilat och på gott humör och när det befinner sig i sin trygga hemmamiljö i lugn och ro. Det gör det lättare till en positiv upplevelse.

Fler tips!
  • Låt introduktionen av ny mat bli en lustfylld upplevelse för barnet och ge därför smakportioner när det finns gott om tid och ork.
  • Testa en smak åt gången för att på så sätt se om barnet reagerar mot något enskilt livsmedel.
  • Testa nya livsmedel på en trygg plats, om det skulle visa sig att barnet reagerar allergiskt mot det.
  • Färdiga burkar med pureade grönsaker finns att köpa men vill du göra egna så är det lätt att koka potatis, palsternacka eller morot mjukt för att sedan mixa eller mosa slätt. Det går också bra att mosa samma mat som alla andra i familjen äter - att små barn inte skulle tåla normalt saltad mat är en myt. Däremot är det bra för hela familjen att inte salta maten för mycket!
  • Inse att det är barnets intresse och aptit som får bestämma takten för smakportionerna. Låt det ta tid och ha tålamod!

Artiklar (1440)

Mat för små barn

Tips för dig som vill laga egen barnmat, samt läsa om barns utveckling kopplat till mat.

Släpp in de små i köket

Släpp in ungarna i köket!

Tips för barn som ska börja laga mat själva eller för föräldern som vill laga mat med barnen.

Ett fint välkomnande

Dopfika

Här tipsar vii om mat och presenter som passar till dopfikat eller namngivningsceremonin.

Livets frukt!

Mellistips med äpple

Här finns flera olika varianter på gott och mättande mellanmål med äpple.

Pysseldags!

Pyssla med trolldeg!

Pyssla med trolldeg - det kanske kan få de uttråkade kidsen att dra på smilbanden? Vi testar!