Drömmer du också om att få uppleva en vällagad, harmonisk familjemåltid där barnen lyckligt kommenterar den perfekt kokade broccolin? Här får du tips på hur du kan väcka barnens matlus, få barnen att uppskatta grönsaker och gilla en varierad nyttig kost.
Tips! Så gör du vardagsmaten nyttigare.
Vi vuxna vet ju att en varierad kost är bra både för hälsan och smaklökarna men varför förstår inte barnen det? Matprofilen Johanna Westman menar att det ofta är vi vuxna som är problemet.
Johannas egen inställning till mat och matkultur grundlades tidigt. Under småbarnsåren i Italien var måltiderna något viktigt, alla skulle vara med runt bordet och man satt länge tillsammans och åt. Barnen åt samma sak som de vuxna så hon exponerades för en mängd olika smaker och dofter. Den här känslan av gemenskap och matglädje tror hon är avgörande för barns matlust och öppenhet för variation.
– Vi vuxna är väldigt viktiga för den bild som våra barn får av mat och måltider. Om vi pratar om maten på ett inspirerande sätt, undviker måsten och skapar en bra atmosfär kring middagsbordet så blir ju helhetskänslan positiv, och då vågar och vill man även prova nytt.
För att verkligen väcka barnens matintresse är det också viktigt att man inkluderar dem i själva matlagningen.
– Ofta får de en enkel syssla som att skära morötter eller skala potatis, låt dem istället få vara en del av den kreativa processen. Se till att det finns bra förutsättningar i form av olika kryddor, färska örter och roliga grönsaker.
Läs gärna: Så får du barnen att äta mer grönsaker
Låt gärna barnen smaka och lukta och beskriva så föds nyfikenhet och förutsättningar för mer spännande matdiskussioner.
Lite äldre barn kan man även engagera genom att de får ta ansvar för en middag i veckan, tycker Johanna. Själv lagar hon heller aldrig något speciellt till barnen, de äter samma mat som föräldrarna – precis som när hon själv var liten. Johanna Westman tycker överhuvudtaget inte om en uppdelning i barn- och vuxenmat.
– Det värsta jag vet är när jag hör en vuxen säga "Det här tycker du inte om" till ett barn. Vi ska i så fall snarare tänka att barn är tuffa kritiker med rätta – de har ju många fler smaklökar än vi. När jag håller matlagningskurser för barn är ofta smakövningarna det som är populärast.
Hon utvecklar resonemanget och pekar också på det märkliga i att vi på sätt och vis ger våra barn den sämsta maten. Flingor och yoghurt med mycket socker i har färgglada och roliga förpackningar som lockar barn, medan en krämig naturell yoghurt pryds av en gammal gubbe.
– Det är också väldigt synd att restauranger med jättegod mat på menyn har en särskild barnmeny med köttbullar och pannkakor istället för att erbjuda halvportioner. När vi gör så begränsar vi vuxna barnen.
Hur gör vi stressade föräldrar då i vardagen när vi både vill få i barnen lite grönt och fixa en måltid som familjen hinner äta i lugn och ro innan träningar och andra aktiviteter?
Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.
Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.
Fisk är både gott och nyttigt, men visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Tur nog så finns det sätt att rädda våra hav!
Här är fem varor att börja att köpa ekologiskt om du kan.
Melon är en söt och fräsch frukt som gör sig ofantligt bra i maten. Vad sägs om melonsallad, melonsorbet eller melonspett? Här hittar du tips, fakta och recept med våra mest populära meloner.
Här hittar du tips på hur du lyckas med bullbaket och ett gäng goda fyllningar till bullarna.
Fira chokladbollens dag, den 11 maj, med några mumsiga favoriter.
Vi har frågat ICAs dietist Paula Frösell. Här hittar du svaren!