Nyttig vardag

Så lär du barn att gilla nyttig mat

Drömmer du också om att få uppleva en vällagad, harmonisk familjemåltid där barnen lyckligt kommenterar den perfekt kokade broccolin? Här får du tips på hur du kan väcka barnens matlus, få barnen att uppskatta grönsaker och gilla en varierad nyttig kost.
Tips! Så gör du vardagsmaten nyttigare.

Väck barnens matlust

Vi vuxna vet ju att en varierad kost är bra både för hälsan och smaklökarna men varför förstår inte barnen det? Matprofilen Johanna Westman menar att det ofta är vi vuxna som är problemet.

Johannas egen inställning till mat och matkultur grundlades tidigt. Under småbarnsåren i Italien var måltiderna något viktigt, alla skulle vara med runt bordet och man satt länge tillsammans och åt. Barnen åt samma sak som de vuxna så hon exponerades för en mängd olika smaker och dofter. Den här känslan av gemenskap och matglädje tror hon är avgörande för barns matlust och öppenhet för variation.

– Vi vuxna är väldigt viktiga för den bild som våra barn får av mat och måltider. Om vi pratar om maten på ett inspirerande sätt, undviker måsten och skapar en bra atmosfär kring middagsbordet så blir ju helhetskänslan positiv, och då vågar och vill man även prova nytt.

Låt barnen få vara kreativa

För att verkligen väcka barnens matintresse är det också viktigt att man inkluderar dem i själva matlagningen.

– Ofta får de en enkel syssla som att skära morötter eller skala potatis, låt dem istället få vara en del av den kreativa processen. Se till att det finns bra förutsättningar i form av olika kryddor, färska örter och roliga grönsaker.

Läs gärna: Så får du barnen att äta mer grönsaker

Låt gärna barnen smaka och lukta och beskriva så föds nyfikenhet och förutsättningar för mer spännande matdiskussioner.

Lite äldre barn kan man även engagera genom att de får ta ansvar för en middag i veckan, tycker Johanna. Själv lagar hon heller aldrig något speciellt till barnen, de äter samma mat som föräldrarna – precis som när hon själv var liten. Johanna Westman tycker överhuvudtaget inte om en uppdelning i barn- och vuxenmat.

Barn har fler smaklökar

– Det värsta jag vet är när jag hör en vuxen säga "Det här tycker du inte om" till ett barn. Vi ska i så fall snarare tänka att barn är tuffa kritiker med rätta – de har ju många fler smaklökar än vi. När jag håller matlagningskurser för barn är ofta smakövningarna det som är populärast.

Hon utvecklar resonemanget och pekar också på det märkliga i att vi på sätt och vis ger våra barn den sämsta maten. Flingor och yoghurt med mycket socker i har färgglada och roliga förpackningar som lockar barn, medan en krämig naturell yoghurt pryds av en gammal gubbe.

– Det är också väldigt synd att restauranger med jättegod mat på menyn har en särskild barnmeny med köttbullar och pannkakor istället för att erbjuda halvportioner. När vi gör så begränsar vi vuxna barnen.

Johannas tips:

Bästa tipsen i vardagen

Hur gör vi stressade föräldrar då i vardagen när vi både vill få i barnen lite grönt och fixa en måltid som familjen hinner äta i lugn och ro innan träningar och andra aktiviteter?

  • Kunskap: ju mer man lär sig om råvaror och matlagning desto fler möjligheter ser man till snabbt ihopkomna läckra och hälsosamma måltider. När man förenklar frigör man tid för roliga experiment tillsammans med sina barn.
  • Se alltid till att ha färska örter, olja och citron hemma. Det kan lyfta nästan vad som helst och är tacksamt för barn att hantera. Frysta grönsaker i frysen och färdigrostade nötter i en burk i skafferiet är också bra att ha.
  • Ge barnen en mugg med morotsstavar och edamamebönor innan maten när de är riktigt hungriga så smakar grönsaker genast mycket godare.
  • Barn brukar gilla plockmat som tacos, man får skapa sin egen måltid utan så många måsten. Inspireras av detta till andra plockmatspyssel. Kanske en god grönsakssoppa med bröd, krutonger och nötter.
  • Många har en lite mer avslappnad känsla kring middagsbordet på fredagarna, ta med den känslan till andra dagar i veckan. Ha en lite mer tillåtande och öppen attityd, intresset väcks lättare utan tvång.
  • Vilka andra intressen har barnen – knyt an till dem när det gäller maten på olika sätt. 
Johanna westman i ett kök.

Låt barnen få vara kreativa

År 2000 skrev Johanna sin första kokbok för barn, "Första kokboken". Den följdes sedan av en rad andra böcker på ämnet mat som riktar sig till barn."Första bakboken", "Minsta kokboken" och "Första måltidsboken" för att nämna några.

Namn:
Johanna Westman
Gör:
Programledare och författare

Artiklar (1418)

Gravid på kräftskivan

Kräftskiva och gravid

Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.

Lyckas varje gång!

Temperatur för kola

Här beskriver vi hur du med hjälp av termometer och kulprov tar reda på när kolan är klar!

Gudie

Allt om potatis

Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.

Allt du vill veta om halloumi

Myter om halloumi

Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.

Fiskguide

Så väljer du hållbar fisk

Fisk är både gott och nyttigt, men visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Tur nog så finns det sätt att rädda våra hav!

Guide

Gurka

Följ med på en djupdykning i gurkans värld! Hur förvarar man gurka? Måste man skala den? Och vad händer om man äter den med socker? Här får du svaren!

Melonguiden!

Tips, fakta och recept med melon

Melon är en söt och fräsch frukt som gör sig ofantligt bra i maten. Vad sägs om melonsallad, melonsorbet eller melonspett? Här hittar du tips, fakta och recept med våra mest populära meloner.