Tips på hur du handlar etiskt

Här får du en djupare inblick i hur produktionen och framställningen av etiska varor går till, så att du vet hur du ska tänka när du går i butiken och handlar din middagsmat! Vi tar också reda på vad de etiska märkningarna betyder så att du kan göra medvetna och hållbara val.
Tips! Här kan du läsa mer om ICAs kvalitetsarbete.

Etiska varor

Om du inte vet hur du ska börja tänka etiskt när du är i affären så är en bra start att satsa på att välja produkter som är märkta med antingen Fairtrade, UTZ eller Rainforest Alliance. Till exempel choklad och kaffe. En Utz-godkänd odlare har genomgått kontroller som säkerhetsställer att det finns schyssta arbetsvillkor och att de odlar utan kemikalier vilket i sin tur gynnar den närliggande omgivningen och de som arbetar på plantagen.

Choklad då? Jo, om du vill mumsa i dig choklad så se till att den också är märkt med Fairtrade, UTZ eller Rainforest Alliance. Då kan du vara säker på att odlaren bakom produkten har arbetat under godkända och humana förhållanden.

ICAs ansvar - kontroll hela vägen

För att vara säker på att varan du köper har producerats på ett schysst sätt gör ICA noggranna kontroller så att ingenting lämnas åt slumpen.

Uppföljning

ICA bevakar och följer upp arbetet i de fabriker i världen som producerar ICAs egna varor.

Noggranna kontroller

Kontrollerna görs av ICA-medarbetare eller externa revisorer.

Social Audit

Arbetet utgår från ICAs egna kontrollsystem som vi kallar ”ICA Social Audit” eller externa, internationella standarder.

Utbildning

ICA följer upp och hjälper leverantörerna genom utbildning och handlingsplaner.

Tydligt mål

Målet är att alla leverantörer av ICAs egna varor från högriskländer ska vara kontrollerade och godkända av ICA eller tredje part.

Rimliga anställningsvillkor

Det ska finnas rimliga anställningsvillkor, arbetstider och alla ska ha rätt till ledighet. ICA tillåter inte tvångsarbete eller barnarbete i produktionen. Om det finns en misstanke om det så kräver ICA att det åtgärdas.

Kollektivavtal

De anställda ska ha rätt till föreningsfrihet och – inte att glömma – kollektivavtal. ICA arbetar aktivt för att säkra arbetsvillkoren för de anställda runt om i världen.

Mänskliga rättigheter

ICA Gruppen har länge krävt att normer för mänskliga rättigheter efterlevs i produktionen och arbetar vidare mot målet att alla leverantörer av koncernens egna varor i högriskländer ska vara socialt reviderade.

Det här betyder de olika märkningarna

Utz Cerified

Standard och etisk märkning som startades på initiativ av Ahold och kaffeodlare i Guatemala. UTZ jobbar mycket med kunskapshöjning till certifierade kakao-, kaffe- och teodlare. Ställer krav på såväl sociala aspekter som miljö och matsäkerhet. Via förpackningens bäst-före-datum kan råvaran spåras till odlarna.

Hur gör ICA? Allt kaffe du köper på ICA är UTZ-certifierat och det finns även UTZ-märkt te i vårt sortiment.

Fairtrade

En märkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare/anställda i utvecklingsländer. Fairtrade-certifierade råvaror har ett minimipris på världsmarknaden och i tillägg betalar köparen en premiumavgift direkt till odlaren för egen utveckling. Fairtrade-produkter är även belagda med en licensavgift baserad på produktens försäljning.

Hur gör ICA? ICA har ett flertal produkter produkter i sortimentet som är Fairtrade-märkta. Exempelvis choklad, kaffe, bomull, rosor, bananer, saft, kryddor och honung.

Rainforest Alliance

Standard, med ursprung i USA, som kombinerar socialt ansvar och miljö. Certifierar odlare som producerar bland annat kaffe, kakao, bananer, citrusfrukter och blommor. Certifierar även skog.

Hur gör ICA? Hos ICA hittar du många produkter märkta med Rainforest Alliance, främst inom frukt och grönsaker. 

Artiklar (1460)

För klimatsmarta val!

Klimatguidade recept

Här berättar vi hur våra klimatguidade recept funkar och vad antalet löv betyder!