Den perfekta bulldegen!

Baka bullar - tips och trix

Vad är härligare än ett gäng nygräddade bullar? Oavsett om du ska baka kanelbullar eller semlor är det viktigt att du får till en riktigt bra vetedeg. Här tipsar vi om hur du lyckas med din bulldeg!
Tips! Här hittar du vårt bästa recept på vetedeg.

Baka bullar - bästa tipsen

  1. 1. Vänta med smöret till sist!

    Mät upp och blanda alla ingredienser i en bunke förutom smöret. Kör i degblandare i ca 3 minuter tills degen har gått ihop och tillsätt sedan rumsvarmt smör. Anledningen till man vill vänta med smöret är för att degen ska gå ihop sig först för en extra blank, elastisk och fin deg.

    Här hittar du bästa receptet på vetedeg till kanelbullar, kardemummabullar och semlor!

  2. Närbilde på en persons händer. Personen håller i en deg, ungefär som man håller i en kamera. Personen drar degen mellan händerna. Degen som späns mellan händerna är tunn.

    2. Gör ett glutentest

    För att se till att degen har gått ihop som den ska och att glutentrådarna har byggts upp gör man ett glutentest. Det gör du genom att göra en liten boll av degen och sedan dra i den. Degen ska vara elastisk, tunn och fin och du ska kunna peta samt dra i den utan att den går sönder. Går degen sönder behöver du köra den i degblandaren någon minut till.

  3. Ett mjölat bakbord. På bordet ligger små degklumpar. En hand kupas över en av degklumparna.

    3. Dags för rundrivning

    Rulla varje degbit till en rund slät bulle genom att hålla degbiten under handflatan och trycka den lätt mot bänken samtidigt som du snurrar den och släpper trycket allt eftersom. När degbiten börjar snurra snabbt och enkelt är rundrivningen klar och slutresultatet ska vara en rund och fin boll. Skarven på bullen ska hamna nedåt, för annars gör skarvarna att bullen inte får den fina och släta yta som vi är ute efter!

  4. 4. Jäs bulldegen i ugnen

    Jäs bulldegen på plåt i en avstängd ugn med bara ugnslampan på i 60-90 minuter för bästa resultat. Anledningen till att det är bäst att jäsa i ugnen och inte på köksbänken är för att det skapar ett bättre jäsningsklimat utan drag och med lite värme från lampan. Om du vill påskynda jäsningen kan du ställa en kopp med kokande vatten under plåten längst ned i ugnen. Tänk bara på att hålla extra koll på jäsningen för nu jäser bullarna snabbare och du vill inte att bullarna blir överjästa och platta som ett resultat.

  5. Små runda degbullar på en plåt med bakplåtspapper. En hand trycker ett finger på en av bullarna. Den ser ut att mjukna lite under fingret.

    5. Kontrollera om bullarna är färdigjästa

    Tryck lätt på mitten av bullen med ett finger. Om bullen snabbt återgår till sin släta form så vet vi att den är färdigjäst.

  6. En plåt med färdigbakade bullar. Bullarna är runda och fina, gyllenbruna och glansiga.

    6. Skjuts in i ugnen!

    Baka sedan valfria bullar och följ respektive recepts anvisning för gräddningstid då det varierar beroende på vilken typ av bulle som ska bakas. Här hittar du alla våra goda recept på bullar!

Artiklar (1574)

Skjuts in i ugnen

Bästa bullarna

Vad är en perfekt bulle och hur lyckas du med den? Vi har svaret!

Smarrig topping!

Dekorera bullar

Fira kanelbullens dag med extra lyxiga bullar. Vad sägs om toscatopping, kolasås och jordnötter eller kanelbullscupcakes med frostingr?