Vad är en perfekt bulle och hur lyckas du med den? Buffé har besökt mästerbagaren Daniel Lindeberg för svaren och recepten på de bästa bullarna för hemmabagaren.
Här hittar du alla våra recept på
bullar.
Daniel Lindeberg är bagaren som gett namn åt Lindeberg Bageri och Konditori utanför Stockholm och som skrivit en hel kokbok tillägnad, just det, bullar. När Buffé besöker bageriet i Orminge centrum råder det inga tvivel: här finns de bästa bullarna på flera mils radie.
Min mormor var från Skåne och bakade karrrdämuumabullar med skorrande R. Jag minns hur hon mortlade kardemumman och hur fantastiskt det doftade, hon fick mig att älska de bullarna. Mormor lät mig alltid hjälpa till att knåda, fylla och ringla degen till sina smöriga kardemummabullar.
En perfekt bulle bakas med generöst med smör och socker och för att den ska bli sådär saftig och fluffig som man vill ha den krävs en välarbetad deg som knådats länge och därefter fått jäsa ordentligt.
Kardemummabullen! Samma sort som bjöds i mormors kök. Jag älskar att käka en kardemummabulle vid sjutiden på morgonen efter att ha arbetat i bageriet sedan klockan fyra. Då har bullarna hunnit gräddas och svalna något så att de är sådär härligt halvljumna.
– Blanda degen ordentligt och länge.
– Testa degen genom att göra ett glutentest: ta en degboll och dra isär. Om degen håller ihop har du en bra grunddeg.
– Lägg degen i kylen när den är klar, det är enklare att forma en kall deg.
– Lyft degen några gånger vid kavling så att spänningarna i degen släpper.
– Tillför fukt vid jäsning så att inte bullarna torkar ut genom att ställa in en skål med vatten i ugnen och använda den som jässkåp.