Schackrutor är en älskad klassisk kaka att mumsa på till fikat. Här visar vi steg för steg hur du lyckas med en glutenfri variant av de snyggt rutiga kakorna.
Tips: Här hittar du ett klassiskt
recept på schackrutor.
Blanda socker, majsmjöl, majsstärkelse, pofiber, vaniljsocker, bakpulver och smör till en smulig massa, gärna i matberedare.
Tillsätt äggvitan och arbeta snabbt ihop till en deg för hand eller i matberedaren.
Dela degen i 2 bitar.
Arbeta in vaniljsocker i den ena halvan av degen. Arbeta in kakao i den andra halvan.
Kavla ut båda degarna till ca 1 cm tjocka rektangulära plattor.
Skär sedan ut cm–breda, fyrkantiga stänger.
Lägg samman till ett schackmönster. Lägg i kylen ca 30 minuter.
Skär degrullarna i ca 5 mm tjocka skivor. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
Grädda i mitten av ugnen 7–10 minuter. Låt svalna.
Servera kakorna till fikat och njut!