Är du nyfiken på vietnamesisk mat? Det är fräscht, smakrikt och färgstarkt! Prova våra recept på allt från vår- och sommarrullar till vietnamesiska pannkakan Banh xeo och fräsch papayasallad.
Fler goda asiatiska recept hittar du
här
Kocken och krögaren Minh Du Alneng står bakom de vietnamesiska recepten framtagna för Buffé. Sedan 2015 driver hon, tillsammans med sin man Victor Alneng, den populära restaurangen Minh Mat i Stockholm.
Vad kännetecknar det vietnamesiska köket?
För att förstå det vietnamesiska köket behöver man känna till landets historia. Från 1800-talet fram till 1954 var Vietnam en fransk koloni och grönsaker typiska för Europa, som blomkål, broccoli, sparris och kronärtskocka, är kvarlämningar från den tiden. Sen har vi i det vietnamesiska köket behållit det som vi tycker om och gjort det till något eget, den populära desserten crème caramel är en kvarlämning från fransmännen, precis som baguetten i rätten bánh mì.
Och smakmässigt?
Hela grunden för det vietnamesiska köket, är balansen mellan salt, sött, surt, umami och beskt – som även representerar de fem elementen trä, eld, metall, vatten och jord. Balansen får man till med hjälp av sötsyrlig lime, färsk chili, mängder av färska örter och fisksås. Det är även mycket ris, dippsåser och vegetariskt.
Vad betyder matlagning för dig?
Det är min passion! Jag kan inte spela ett instrument, men jag kan laga mat. När jag var liten var matlagningen lika mycket ett sätt att hjälpa min mormor som en källa till lek. Det var fattigt och varken jag eller mina vänner hade några direkta leksaker men kunde i timmar leka att vi hade restaurang.