Smakresa

Våra godaste vietnamesiska rätter

Är du nyfiken på vietnamesisk mat? Det är fräscht, smakrikt och färgstarkt! Prova våra recept på allt från vår- och sommarrullar till vietnamesiska pannkakan Banh xeo och fräsch papayasallad.
Fler goda asiatiska recept hittar du här

Recept på vietnamesisk mat

 • Wokad kyckling med citrongräs och chili

  Wokad kyckling med citrongräs och chili

  Betyg 3.9 av 5.
  15 personer har röstat
  Receptet har 6 kommentarer.

  Prova en enkel och god vietnamesisk kycklingwok med en härlig kombination av friskhet från citrongräs och hetta från chili. Servera med nykokt ris och krispiga salladsblad.

  Wokad kyckling med citrongräs och chili
 • Banh xeo – Vietnamesiska pannkakor

  Banh xeo – Vietnamesiska pannkakor

  Betyg 3.8 av 5.
  12 personer har röstat
  Receptet har 7 kommentarer.

  Banh xeo betyder fräsande pannkaka och är en krispig, fylld pannkaka på rismjöl från Vietnam. Med smak av kokosmjölk, stekt fläsk och gul färg från gurkmeja fylls pannkakan med räkor och salladslök och äts tillsammans med sötsyrlig dippsås och färska örter

  Banh xeo – Vietnamesiska pannkakor
 • Goi cuon – Sommarrullar med räkor

  Goi cuon – Sommarrullar med räkor

  Betyg 4.7 av 5.
  18 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Sommar- eller färska vårrullar med räkor är enkelt, krispigt, fräscht och gott! Den traditionella rätten från Vietnam med risnudlar, räkor, mango och gurka inslagna i rispapper avnjuts med den sötsyrliga dippsåsen nouc cham.

  Goi cuon – Sommarrullar med räkor
 • Bun Cha – Grillade fläskfärsbiffar i nouc cham

  Bun Cha – Grillade fläskfärsbiffar i nouc cham

  Betyg 4.6 av 5.
  16 personer har röstat
  Receptet har 6 kommentarer.

  Den vietnamesiska maträtten bun cha sägs ha sitt ursprung från huvudstaden Hanoi och består av grillade fläskfärsbiffar i den syrliga dippsåsen nouc cham. Biffarna serveras med vita risnudlar, krispiga grönsaker och färska örter.

  Bun Cha – Grillade fläskfärsbiffar i nouc cham
 • Vietnamesisk papayasallad

  Vietnamesisk papayasallad

  Betyg 4 av 5.
  5 personer har röstat
  Receptet har 6 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

  Sugen på en fräsch vietnamesisk sallad? Den kallas goi du du och innehåller strimlad, gärna omogen, papaya, morötter, mango, örter och jordnötter. En perfekt kombination av sött, syrligt och salt!

  Vietnamesisk papayasallad
 • Stekt vit fisk med ingefära och dill

  Stekt vit fisk med ingefära och dill

  Betyg 4.5 av 5.
  17 personer har röstat
  Receptet har 3 kommentarer.

  Detta är en berömd fiskrätt från Hanoi, Vietnam som består av stekt vit fisk kryddad med gurkmeja och ingefära som serveras med nudlar, färsk dill och dippsåsen nouc cham. Missa inte denna autentiska och smakrika vietnamesiska maträtt.

  Stekt vit fisk med ingefära och dill
 • Glasnudelsallad med ostronskivling och mango

  Glasnudelsallad med ostronskivling och mango

  Betyg 4.2 av 5.
  11 personer har röstat
  Receptet har 7 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

  Nudelsallad är både enkelt och gott! Prova en enkel och välbalanserad vietnamesisk glasnudelsallad med grönsaker, strimlad mango, böngroddar och stekt ostronskivling som toppas med sesamfrön och rostad lök.

  Glasnudelsallad med ostronskivling och mango
 • Friterade vietnamesiska vårrullar med tofu

  Friterade vietnamesiska vårrullar med tofu

  Betyg 4 av 5.
  5 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Cha gio kallas dessa friterade vietnamesiska vårrullar som här fylls med tofu, ostronskivling och vattenkastanj. De krispiga rullarna kan serveras som förrätt eller som en del av en större måltid tillsammans med en smakrik dippsås.

  Friterade vietnamesiska vårrullar med tofu
Minh Du Alneng

Minh Du Alneng

Kocken och krögaren Minh Du Alneng står bakom de vietnamesiska recepten framtagna för Buffé. Sedan 2015 driver hon, tillsammans med sin man Victor Alneng, den populära restaurangen Minh Mat i Stockholm.

Vad kännetecknar det vietnamesiska köket?
För att förstå det vietnamesiska köket behöver man känna till landets historia. Från 1800-talet fram till 1954 var Vietnam en fransk koloni och grönsaker typiska för Europa, som blomkål, broccoli, sparris och kronärtskocka, är kvarlämningar från den tiden. Sen har vi i det vietnamesiska köket behållit det som vi tycker om och gjort det till något eget, den populära desserten crème caramel är en kvarlämning från fransmännen, precis som baguetten i rätten bánh mì.

Och smakmässigt?
Hela grunden för det vietnamesiska köket, är balansen mellan salt, sött, surt, umami och beskt – som även representerar de fem elementen trä, eld, metall, vatten och jord. Balansen får man till med hjälp av sötsyrlig lime, färsk chili, mängder av färska örter och fisksås. Det är även mycket ris, dippsåser och vegetariskt.

Vad betyder matlagning för dig?
Det är min passion! Jag kan inte spela ett instrument, men jag kan laga mat. När jag var liten var matlagningen lika mycket ett sätt att hjälpa min mormor som en källa till lek. Det var fattigt och varken jag eller mina vänner hade några direkta leksaker men kunde i timmar leka att vi hade restaurang.

Artiklar (3)

Sött!

Baka utan ugn

Baka smarriga godsaker utan att använda ugnen.

Dubbeldippa!

Gudomliga röror

Röror, dipper, spreads – kärt barn har många namn! Recepten hittar du här.