Streetfood!

Smaker från Gambia

Streetfood är trendigt i vissa delar av världen, på andra ställen är det enkel vardagsmat utan hipfaktor. I Gambia är frukost på gatan något för gemene man.

Gambia är ett fattigt land, och i städerna är det få människor som har möjlighet eller ekonomiska resurser att förvara mat och råvaror hemma, utöver ris. I stället köper de flesta det de behöver dag för dag. Frukost inhandlas oftast på gatan. Men även dag- och kvällstid gäller gatumat, till exempel kassava- och fisksoppa, piroger och grillad fisk och kyckling. 

"Mariama Sonko fyller bröden som kunderna tar med sig med lök- och bönröra och frasiga bönbollar"

Varje morgon klockan sju sätter sig Mariama Sonko på en butikstrappa några steg från sin lilla lägenhet för att sälja frukost till folk i grannskapet. I en bytta har hon bönröran niebe, i en annan akara, friterade bollar, också de gjorda av bönor. Rätter som tagit henne flera timmar att föbereda. 

Mariama är utbildad kontorist men har aldrig lyckats få någon anställning. Nu när hon har barn behöver hon hålla sig i kvarteren hemmavid, vilket är i stadsdelen Bundung, i Gambias största stad Serekunda. Samtidigt måste hon bidra till familjen försörjning. Det resulterade i att hon började sälja frukost på gatan utanför lägenheten. 

En frukostmacka to go

Kunderna köper en halv baguette i den lilla butiken bakom Mariama och ger den till henne. Hon klyver brödet och fyller med niebe och/eller akara. Ett helt bröd med niebe kostar tio dalasi, det vill säga strax över två kronor. Varje akara kostar 20 öre. En del av kunderna köper ett litet glas attaya –  grönt, kraftigt sötat te – av mannen som sitter på andra sidan trappan, men de flesta tar med sig mackan och går vidare – till jobbet eller hem. 

Mariamas frukostmeny
 

 1. Akara - Frasiga bönbollar

  1. Akara - Frasiga bönbollar

  Betyg 3.4 av 5.
  10 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Missa inte dessa fantastiskt fluffiga, frasiga bönbollar. Akara heter de i Gambia där de ofta säljs som gatumat. Och vilken gatumat sedan. Tänk dig en krispig falafel med mjukt inre, men med små vita bönor i stället för kikärter. Prova att bjuda på som drinktilltugg!

  Akara - Frasiga bönbollar
 2. Niebe - Gambiansk lök- och bönröra

  2. Niebe - Gambiansk lök- och bönröra

  Betyg 4.3 av 5.
  4 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Niebe är namnet på en gambiansk röra baserad på lök, vitlök, små vita bönor och tomat. Pepparfrukten jalapeño, torkad oregano och grönsaksbuljong sätter extra piff och smak. Lök- och bönröran passar utmärkt att dippa grönsaker i, eller till falafel och bönbollar.

  Niebe - Gambiansk lök- och bönröra

Artiklar (1441)

Äkta ćevapčići

Med smak av Balkan

Edin Dzemat är kocken som hyllar Balkans smaker. Lär dig mer om världens bästa streetfood.

Un caffè per favore!

Kaffe som i Italien

Vi ger dig tipsen på hur du njuter av ditt kaffe som en äkta italienare!

Thailändskt

Laga Paneng curry

Sugen på en av det thailändska kökets favoriträtter, Paneng curry? Här hittar du våra bästa recept!