ÖVER 60 MIN | Medel

Akara - Frasiga bönbollar

Missa inte dessa fantastiskt fluffiga, frasiga bönbollar. Akara heter de i Gambia där de ofta säljs som gatumat. Och vilken gatumat sedan. Tänk dig en krispig falafel med mjukt inre, men med små vita bönor i stället för kikärter. Prova att bjuda på som drinktilltugg!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 50 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blötlägg bönor i en bunke med lättsaltat vatten över natten.
  2. Häll bort vattnet. Mixa bönorna i en matberedare med vatten till en slät och luftig smet, 3–5 minuter. Det är viktigt att smeten blir luftig, använd eventuellt elvisp mot slutet för att få den riktigt fluffig.
  3. Blanda ner finhackad gul lök, urkärnad och finhackad habanero och salt i smeten. Värm rapsolja i en kastrull till 170–180°C.
  4. Klicka ner bollar av smeten med en sked och fritera tills de är gyllenbruna runt om. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.
  5. Servera bönbollarna som tilltugg, eller tillsammans med Gambiansk lök- och bönröra, gärna i en bit baguette.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat per bönboll.

Tips

Tricket för att få bönbollarna härligt fluffiga är att mixa smeten riktigt luftig.

Ingredienser

Portioner: 50 st
  • 350 g torkade små vita bönor
  • ca 1/2 dl vatten
  • 1 finhackad gul lök
  • 1/2 - 1 urkärnad och finhackad habanero
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 l rapsolja

Näringsvärde
Per portion

Energi 135 kJ / 32,2 kCal