Akara - Frasiga bönbollar

Missa inte dessa fantastiskt fluffiga, frasiga bönbollar. Akara heter de i Gambia där de ofta säljs som gatumat. Och vilken gatumat sedan. Tänk dig en krispig falafel med mjukt inre, men med små vita bönor i stället för kikärter. Prova att bjuda på som drinktilltugg!
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2016

Ingredienser
50 st
350 g torkade små vita bönor
ca 1/2 dl vatten
1 finhackad gul lök
1/2 - 1 urkärnad och finhackad habanero
1 1/2 tsk salt
1 l rapsolja
Gör så här
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per st
Näringsvärdet är beräknat per bönboll.
Energi135 KJ / 32.2 kCal
Fett1.1 g
Salt0.21 g
Kolhydrater3.4 g
Protein1.6 g
Kommentar
Behöver inte bönorna förkokas med tanke på lektiner? Jag har gjort en sats enligt receptet dvs utan att koka bönorna men vet inte om jag ska våga bjuda på detta..
Cecilia
2024-09-24Hej Cecilia! Eftersom bönorna ska blötläggas över natten och sen friteras så räknar vi med att halten av lektiner är tillräckligt låg. Blötläggning minskar ju också lektinhalten. Hoppas det smakar! Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-09-25