Fakta

Därför är ägg nyttigt

Gillar du ägg och så kanske du också är intresserad av att veta hur många ägg du kan äta om dagen och om det är så nyttigt som många kanske tror. Och hur är det med äggvita vs äggula, vad är nyttigast? Vi har frågat en expert om hur bra ägg är för oss.
Tips! Se våra recept med ägg.

Petra Lundström är doktorand vid Karolinska Institutet och har en dubbel master i medicinsk fysiologi och nutrition och hon har stenkoll på allt du behöver veta om ägg.

 Är det nyttigt med ägg och i sådana fall varför?
– Det är nyttigt för att det innehåller högkvalitativt protein som ofta används som “golden standard” för att mäta kvalitén på proteiner i livsmedel. I äggvitan finns proteiner och i äggulan finns fetter, kolesterol och karotenoider. Ägg är även en bra källa för vitaminer och mineraler. Ägg är dessutom ett komplett biologiskt system som är designat för att ge fostret näring och att skydda det från bakterier och virus. Ägg består med andra ord av skyddsmekanismer som har antimikrobiella egenskaper.

Läs mer här om varför man ska äta ägg.

Vad är nyttigast, äggulan eller äggvitan och varför är det så?
– Inget är bättre än det andra de har båda sina fördelar. Ägg är ett komplett livsmedel förutom att det saknar kolhydrater. Ett flertal kemiska föreningar i både vitan och gulan har antioxidativa egenskaper. Några av antioxidanterna motverkar ögats åldrande genom att skydda mot fria radikaler. Ägg innehåller även kolin som behövs för att nervcellers kommunikation ska fungera.  

Många väljer ju att inte äta äggulan utan istället bara äta vitan. Ur ett hälsoperspektiv, vad tycker du om det?
– Det är osmart av flera anledningar. Äggulan innehåller LDL som betyder low density lipo protein vilket är känt för att vara det ”onda” kolesterolet. Ägg innehåller även HDL som betyder high density lipoprotein vilket brukar kallas för det “goda” kolesterolet. Det är med andra ord en perfekt balans mellan det ”onda” och det ”goda” och en bra anledning till att äta gulan. Varför man inte vill äta äggulan tror jag kommer bland annat från rädsla för kolesterol och kroppsbyggare på 80-talet åt äggvitor men inte gulan för att undvika fettet.

Varför ska man äta ägg?
– Därför att det innehåller så mycket näring, man blir mätt och ägg är så gott och går att variera i oändlighet. Det är dessutom billigt.

Läs också: Så länge håller ägg!

Hur många ägg bör man äta i veckan?
– Det är svårt att ange en exakt siffra men några studier har visat att det är ofarligt att äta tre ägg om dagen. Individer som har familjär hyperkolesterolemi ska däremot undvika ägg. 

Är det farligt att äta för mycket ägg?
– Det är ALDRIG bra att äta mycket av något oavsett. Stor konsumtion av råa ägg är inte bra alls.

Finns det några myter om ägg du kan slå hål på?
Att det innehåller mycket fett. En äggula innehåller cirka 6 gram fett vilket är väldigt lite i jämförelse med nötter (100 gram hasselnötter innehåller 63 gram fett). Det och kolesterol är nog de största myterna om ägg och de stämmer verkligen inte. För den som tränar flera gånger i veckan är ägg suveränt som återhämtning, det ger mättnad och det innehåller mängder av ämnen som är bra för oss.

Läs också: 7 steg till perfekta ägg

Artiklar (1452)

Tips & recept

Ät mer fisk och skaldjur

Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!

Mythbusting

Myter om ägg

Är äggvitan verkligen sååå mycket bättre än gulan? Här slår vi hål på alla äggmyter!

Inför långdistansloppet!

Kolhydratladdning - så funkar det

ICA-dietisten Paula Frösell berättar vad kolhydratladdning är och vad du bör tänka på inför ett långdistanslopp.