Zucchinibulgur med fetaost och kikärtsröra

Bjud på en vegetarisk rätt med denna ljumna bulgursallad med salt fetaost till helgen. Blanda ihop din sallad av god, ugnsrostad zucchini, paprika, rostade nötter och bulgur och servera den direkt med en citronsyrlig kikärtsröra. Så gott!
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2012

Ingredienser
4 portioner
Zucchinibulgur
2 1/2 dl bulgur
1 dl hasselnötter
2 zucchini (à ca 300 g)
2 röda paprikor
1 msk olivolja
2 krm salt
1 krm peppar
1 msk vitvinsvinäger
150 g smulad fetaost
Kikärtsröra
1 burk kikärtor (à ca 400 g)
1 msk olivolja
1/2 dl vatten
1 msk färskpressad citronjuice
2 krm salt
2 krm peppar
Till servering
strimlad persilja
1 msk olivolja
ajvar relish
bröd
Gör så här
00:15:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsberäkningen är inkl. tillbehör.
Energi2822 KJ / 674 kCal
Fett33 g
Salt3 g
Kolhydrater65 g
Protein22 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
36 stDe rostade hasselnötterna var en smaksensation. Utan dem hade nog rätten varit lite slätstruken. Zucchinin var svindyr i vår butik så vi tog rödlök istället; blev jättegott.
Maria
Vi som inte är vana att äta vegetariskt, tyckte kanske att det saknades något på tallriken. " Var är köttet"? frågade min man. Men bulguren var riktigt god. Jag lade i en buljongtärning med hönsbuljong när jag kokade bulguren för att få mer smak. Gott. Kändes fräscht och gott med paprika och zucchini, även om det är en grönsak som inte är någon jättefavorit här hemma. Däremot kikärtsröran var det ingen av oss som gillade. Barnen åt bulgur med köttbullar. Gick snabbt att laga, men kommer nog inte att laga hela rätten igen. Däremot kanske låna delar av den.
Kristina
Den här rätten var okej, men smakerna var lite för slätstrukna för min del. Kikärtsröran var dock godare än förväntat. De rostade nötterna till tyckte inte jag behövdes. Det tog ungefär 30 min att laga maträtten och det var inga problem att följa receptet eftersom det var en bra steg för steg beskrivning. Maträtten var annars fräsch och den kändes hälsosam. Med en sallad till fick den mer färg. För övrigt var det en lagom stor portion. Dock kommer jag nog inte laga den igen, men det är alltid trevligt att testa nya vegetariska rätter!
Elin
Det här är en rätt som jag kommer att göra fler gånger. Den var snabbt fixad (en dryg halvtimme ungefär). Den var mycket god och gav verkligen mersmak. Ajvarsås hade jag inte prövat förut - den var utsökt och det blev mer än en klick kan jag lova - den kommer att få en framträdande plats på köksbordet i fortsättningen.
Hans
Så härligt med en vegetarisk rätt! Det känns helt rätt i dagens värld. Salladen var verkligen god med smaker som passade bra tillsammans. Jag gav lite mer styrka år kikärtsröran med en liten vitlöksklyfta. En rätt som jag lagar igen.
Jenny
God bulgursallad som tillbehör! Jag bytte direkt ut hasselnötterna mot rostade pumpafrön, eftersom jag undviker nötter i maten till barnen. Det blev en matig och god sallad som passar bra till både fisk och grillat kött. Som ensam rätt tycker jag dock den känns ganska tråkig. Vi åt varmrökt chililax till. Kikärtsröran hade vunnit på att få lite mindre citron i sig. Den blev tyvärr lite för syrlig även för min smak.
Sofia
Jag lägger ner väldigt mycket tid när jag lagar mat, så sammanlagt tog det en timma. Men det går lätt att göra på 30min. God och varierande smak tillsammans med kikärtsröra och ajvar relish - hade varit lite klent annars. Det var liksom ingen fart i zucchinibulguren, trots hasselnötter och fetaost. Men slutbetyget blir tillslut fyra av fem på alla smak (smak, mättnad och tillagning).
Liselott
Jag var försiktigt positiv till denna rätt, men ändå tveksam in i det sista, jag är trots allt en utpräglad köttätare. Tillagningstiden var inte så lång, men de rostade hasselnötterna råkade ut för en liten olycka, vilket förlängde tiden något. När maten väl var klar blev jag mycket positivt överraskad av såväl rättens utseende som dess goda smak. Paprikans sötma gifte sig fint med fetaostens sälta. Det enda jag kände mig lite kluven till var kikärtsrörans citrussmak. Även mitt middagssällskap uppskattade rätten mycket. Han är laktosintolerant, men med äkta fetaost, utan komjölk, fungerade receptet trots detta. Till en början var jag lite orolig att jag inte skulle bli mätt, men det visade sig vara helt obefogat, förhållandet blev snarast det omvända. Denna rätt lagar jag gärna igen!
Emma
En lättlagad rätt, som går snabbt att slänga ihop en vardagkväll. Goda och fräscha smaker som dock passar bäst en ljum sommarkväll än en ruskig novemberdag. Känns dock lite tunn utan något kött, nästa gång blir det kycklingklubbor till.
Diana
Jag säger det med en gång: fetaost är ingen favorit. En het dag i Grekland? Ja. En grå novemberdag i Sverige? Nej. Gav mig ändå i kast med receptet med öppet sinne. Kanske skulle just den här varianten ge fårosten en extra skjuts? Maken stod i bakgrunden med rynkad panna. Tillagningen tog drygt 35 minuter. Det var ganska många moment och jobbet kändes inte heller helt ekonomisk. Kunde man stekt grönsakerna på spisen i stället för i ugnen? I ett svagt ögonblick tänkte jag strunta i att rosta hasselnötterna, men kom på bättre tankar. Smaken får verkligen ett lyft i pannan. Det var en snygg tallrik som serverades. Grönsaker och bulgur fick rätten att kännas nyttig, färgerna tilltalade ögat. Tyvärr brast det i smaken. En fetaost är en fetaost. Maken lämnade kvar en rejäl hög. Till skillnad mot mig gillade han inte heller kikärtsröran. Chansen är minimal att jag lagar detta igen. I så fall utan fetaost och kikärtsröra. Kanske med grillad halloumi, en libanesisk baba ganoush, fler grönsaker …
Minna