Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Wallenbergare med timjanrostade svartrötter

Bjud på saftiga wallenbergare till middag. Biffarna gör du på kalvfärs och grädde och i det här receptet serveras de med den något bortglömda roten svartrot. Med timjans karaktäristiska smak rostas svartroten i ugn med morötter och potatis. Som tillbehör passar en härlig sås gjord på bland annat grädde och soja.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 12, 2016
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en ugnsplåt.
  2. Rotfrukter: Skala svartrötterna och lägg dem direkt i vatten så att de inte blir missfärgade. Skala och skiva morötterna grovt. Skär potatisen i klyftor.
  3. Låt svartrötterna rinna av och skär dem i 5 cm långa bitar. Blanda rotfrukterna med olivolja i en bunke och krydda med timjan, salt och peppar. Häll rotfrukterna på den förvärmda plåten. Stek mitt i ugnen ca 25 minuter.
  4. Sås: Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt koka några minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Dra av från värmen och värm igen före servering.
  5. Wallenbergare: Blanda färsen med grädde, ägg, salt och peppar.
  6. Forma färsen till 8 biffar (för 4 port) och vänd dem i ströbrödet. Bryn biffarna i smöret i en stekpanna och sätt in mitt i ugnen ca 5 minuter.
  7. Topping: Ansa och skiva salladslöken och hacka persiljan.
  8. Servera wallenbergarna med rotfrukter och sås. Toppa med salladslök och persilja.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd (kan innehålla mjölkprotein) eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd mjölk, grädde och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Ingredienser

Portioner: 4
Rotfrukter
  • 375 g svartrötter
  • 2 morötter
  • 600 g fast potatis
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk timjan
Sås
  • 2 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk oxfond eller köttbuljongtärning (1 msk fond motsvarar 1/2 tärning)
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • 1 msk majsstärkelse
Wallenbergare
  • ca 500 g kalvfärs
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 dl ströbröd
  • 1 msk smör
Topping
  • 1/2 påse salladslök (à 125 g)
  • 1/2 kruka persilja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3158 kJ / 755 kCal