Wallenbergare med len rotsakspuré och sötsyrlig gurka
Klassiska Wallenbergare görs på kalvfärs och grädde men här har de istället för potatismos får sällskap av en len rotsakspuré och inlagd gurka.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 5 2012
Ingredienser
4 portioner
Rotsakspuré
500 g rotselleri
2 palsternackor
2 morötter
1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vatten
1 msk smör eller margarin
salt och peppar
Sötsyrlig gurka
2 msk ättiksprit (12 %)
4 msk strösocker
6 msk vatten
1/2 gurka
1/2 kruka bladpersilja
Wallenbergare
500 g kalvfärs
1 1/2 dl vispgrädde
1 ägg
1/2 dl ströbröd
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm peppar
För alla
Rätten innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och grädde samt laktosfritt matfett
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot havre-, soja- och risalternativ. Använd mjölkfritt matfett ströbröd.
Gör äggfri: uteslut ägget.
Gör så här
Tips
Kockknepet: Eget färskt ströbröd – mie de pain! Ta dagsgammalt vitt bröd, skär bort kanterna och kör i en mixer en kort stund. Det blir grovt och krispigt och ger god smak till wallenbergarna.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2968 KJ / 709 kCal
Fett50.3 g
Kolhydrater52.9 g
Protein39 g
Kommentar
Rotsakspurén var fantastiskt god. Kommer att göra den flera gånger.
Tomas
2012-03-04