Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Wallenbergare med rostade svartrötter och timjansås

Wallenbergaren är en älskad pannbiff gjord på finmald kalvfärs och grädde. Här serveras den till rostad potatis och svartrot, den något bortglömda lilla roten med en delikat lite sötaktig smak. Servera med en gräddsås kryddad med timjan. En kanonmiddag full av rustika smaker!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 7, 2014
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en ugnsplåt.
  2. Rostade rotfrukter: Skala svartrötterna och lägg dem direkt i kallt vatten efter skalning så att de inte blir missfärgade. Skär dem i stavar. Skär potatisen i klyftor.
  3. Låt svartrötterna rinna av. Blanda potatis och svartrötter med olivoljan och krydda med salt och peppar. Lägg rotfrukterna på den förvärmda plåten.
  4. Stek mitt i ugnen ca 25 minuter.
  5. Timjansås: Koka upp vatten, mjölk, grädde, fond, soja och timjan. Låt sjuda ca 5 minuter. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten och låt koka ca 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Wallenbergare: Blanda färsen med grädde och ägg. Krydda med salt och peppar.
  7. Forma färsen till biffar, två per portion, och panera dem i ströbrödet. Stek dem i matfettet i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida.
  8. Servera wallenbergarna med rotsakerna, såsen och isbergssallad.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd mjölk, grädde och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot havre-, ris- eller sojabaserat alternativ. Använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Ingredienser

Portioner: 4
Rostade rotfrukter
  • 375 g svartrötter
  • 600 g fast potatis
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
Timjansås
  • 2 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 1/2 msk mörk oxfond eller köttbuljongtärning (1 1/2 msk oxfond motsvarar 1 köttbuljongtärning)
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk timjan
  • 1 1/2 msk maizena majsstärkelse
Wallenbergare
  • ca 500 g kalvfärs
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1/2 isbergssallad
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3194 kJ / 765 kCal