Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Vinterlax med tre sorters kål och äppelvinägrett

Lyxig laxrätt med olika smak, textur och temperatur, men ändå hyfsat lätt att laga. Satsa på en riktigt fin laxbit, exempelvis najad- eller fröyalax. Salma- eller finestlax går 
också bra. Kombinera med tre sorters kål och en härligt smörig äppelvinägrett.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blomkål: Plocka bort 6 stora buketter från blomkålen och lägg åt sidan. Skär resten av blomkålen i små buketter.
  2. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Häll i de mindre buketterna och låt koka 1 minut. Häll av vattnet och lägg buketterna i en skål.  
  3. Koka upp risvinäger, socker och 1 dl vatten (för 4 port). Rör tills sockret löses upp. Häll lagen över buketterna. Låt svalna.
  4. Hyvla de stora blomkålsbuketterna tunt, gärna med en mandolin. Lägg i isvatten.
  5. Sätt ugnen på 150°C.
  6. Grön-/svartkål: Blanda grön-/svartkålen med olja och flingsalt. Sprid ut på en bakpappersklädd plåt. Torka i mitten av ugnen ca 20 minuter. Rör runt efter halva tiden.
  7. Rostad lök: Skala, dela och skiva schalottenlöken tunt. Blanda med mjölet. Värm oljan till 160°C.
  8. Fritera löken försiktigt tills den får lite färg och lyft upp med en hålslev. Låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.
  9. Vinägrett: Strimla chilin tunt tvärs över. Skala, dela och finhacka schalottenlöken.
  10. Bryn smöret med chili, lök, vitlök och ingefära på medevärme några minuter, tills smöret tystnar. Tillsätt sojan och hälften av limejuicen. Ställ åt sidan.
  11. Dela, kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Blanda med resterande limejuice. Ställ åt sidan.
  12. Lax: Skär laxen i ½ cm tunna skivor och fördela på ett stort fat. Täck med plastfolie och ställ åt sidan i rumstemperatur.
  13. Brysselkål: Ansa och skiva brysselkålen tunt.  Fräs hastigt i 1 msk smör (för 4 port). Tillsätt citronjuice och salt (för 4 port).
  14. Vid servering: Värm vingägretten och lägg i äppeltärningarna. Fördela picklad blomkål, fräst brysselkål och råhyvlad blomkål på laxen. Strö över kålchipsen, krasse och den rostade löken. Ringla över äppelvinägretten och servera direkt.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix eller majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
Blomkål
  • 1 blomkål (à ca 1 kg)
  • 1 dl risvinäger
  • 1 dl rårörsocker
  • salt
  • is
Grön- svartkål
  • 125 g skuren grön- eller svartkål
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm flingsalt
Rostad schalottenlök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl rapsolja
Äppelvinägrett
  • 1 röd spansk peppar
  • 1 schalottenlök
  • 100 g smör
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 msk finriven ingefära
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk färskpressad limejuice
  • 1 äpple (gärna aroma)
Lax
  • 400 lax i bit (gärna salma- eller fröyalax)
Brysselkål
  • 150 g brysselkål
  • 1 msk smör
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 krm salt
Vid servering
  • krasse
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2831 kJ / 676 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept