ÖVER 60 MIN | Medel

Laxsashimi med sesamdressing och svartkålschips

Satsa på en riktigt fin bit lax till den här läckra rätten med asiatiska förtecken. Laxen riktigt smälter i munnen och kompas fint av svartkålen som du rostar till spröda chips. I den smakbärande dressingen göms såväl sesamolja som lime, chili, ingefära och vitlök.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bufféportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C
  2. Sashimi: Blanda vattnet med saltet i en bunke.  Lägg ner laxen i lagen och låt rimma 1 timme.
  3. Chips: Ansa och skölj svartkålen. Skär ev bort stammen om den är grov. Skär i mindre bitar.
  4. Lägg kålen på en bakpappersklädd plåt. Blanda med olivolja. Ställ in i mitten av ugnen 10-15 minuter, eller tills det är krispigt. Salta lätt.
  5. Sesamdressing: Skala och riv vitlöken. Dela och kärna ur och finhacka chilin. Blanda vitlök, chili, ingefära, limeskal- och limejuice, sesamolja, olivolja och salt.
  6. Skär laxen i tunna skivor och sprid ut på ett fat.
  7. Ringla över sesamdressingen. Strö över koriander, svartkål och sesamfrön.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Om laxen har varit fryst, låt den bara halvtina och skär den sedan i tunna skivor. Det går lättast.

Ingredienser

Portioner: 8 bufféportioner
Laxsashimi
  • 400 g lax i bit (gärna salma- eller finestlax)
  • 1 l vatten
  • 3 msk salt
Svartkålschips
  • 300 g svartkål
  • 1 1/2 msk olivolja
Sesamdressing
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd spansk peppar
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1/2 msk finrivet limeskal
  • 1 1/2 msk färskpressad limejuice
  • 1 msk sesamolja
  • 3 msk olivolja
  • 1 1/2 krm salt
Till servering
  • 1 dl finhackad koriander
  • 2 msk rostade sesamfrön

Näringsvärde
Per portion

Energi 647 kJ / 155 kCal