Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Vårkyckling med citron och sparris

Ett recept på ugnsstekt kyckling som är en hyllning till våren. Den friska citronen bryter av fetaostens sälta i en rätt som både är vacker att se på och har välbalanserade smaker. Och sparris är ju alltid sparris!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225˚C.
  2. Kyckling: Lägg kycklingen i en ugnssäker form.
  3. Mortla fänkålsfröna. Riv citronskalet och blanda med smöret. Gnid in kycklingen med smöret och krydda med fänkål, salt och peppar.
  4. Stek kycklingen mitt i ugnen ca 20 minuter tills den får färg. Sänk ugnstemperaturen till 150˚C och stek tills innertemperaturen är 82˚C vid lårbenet, ca 20 minuter (eller ca ca 1 timme för hel kyckling).
  5. Sallad: Ansa och koka sparrisen mjuk i saltat vatten. Häll av och spola dem kalla. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna på medelvärme.
  6. Skala och skiva löken. Hyvla fänkålen tunt, gärna på mandolin.
  7. Pressa citronen. Blanda citronsaften med senap och olivolja till en dressing. Dela sparrisen och vänd ner den, fänkål och lök i dressingen. Smaksätt med salt och peppar.
  8. Fetaostkräm: Smula fetaosten och blanda med yoghurten. Hacka körveln, rör ner den och smaksätt med salt och peppar.
  9. Till servering: Servera kycklingen med rostad potatis, fetaostkräm, sallad toppad med pumpakärnor och mangold.

För alla

Fri från gluten och ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör/matfett eller välj olja. Välj laktosfri fetaost. Välj laktosfri yoghurt.

Tips

Om du inte hittar små vårkycklingar går det bra att använda 1 hel kyckling à ca 1 kg för 4 port.

Ingredienser

Portioner: 4
Kyckling
  • 4 små vårkycklingar à 400 g
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 msk smör
  • salt och peppar
Sallad
  • 250 g grön sparris
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1 rödlök
  • 1 fänkål
  • 1 msk citronsaft
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk olivolja
  • 65 g röd mangold
Fetaostkräm
  • 100 g fetaost
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1/2 kruka körvel
  • salt och peppar
Till servering
  • rostad potatis
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2951 kJ / 707 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer