Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Fänkålsstekt lammrostbiff med svartrötter, citron och örter

Ugnsstekt lammrostbiff som har gnidits med fänkålsfrö och brynts ihop med vitlök. Serveras på en bädd av kokta grönsaker, som svartrot, morot, kronärtskocka citron och tomat.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Receptet är provlagat för 4 portioner men passar även för 8 bufféportioner.

  1. Sätt ugnen på 150˚C.
  2. Grönsaker: Koka upp vin, olivolja, lagerblad, salt och buljong. Skala och skölj svartrötterna, skär bort ändarna. Dela svartrötterna i ca 5 cm långa bitar. Låt sjuda i buljongen ca 5 minuter.
  3. Skala och skiva lök och vitlök. Skär bort ändarna på morötterna, dela de som är tjocka på längden. Lägg lök, vitlök och morötter i lagen tillsammans med svartrötterna. Koka sakta ca 5 minuter.
  4. Låt kronärtskocksbottnarna rinna av, skär dem i klyftor. Låt koka med grönsakerna ca 5 minuter eller tills allt är mjukt. Låt grönsakerna svalna.
  5. Lammrostbiff: Mortla fänkålsfrön och svartpeppar och blanda med salt. Krossa vitlöksklyftorna.
  6. Gnid in köttet med kryddblandningen. Bryn det i olivolja blandat med smör tillsammans med vitlöksklyftorna. Lägg köttet i en ugnssäker form, sätt in formen mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 58˚C (rosastekt), ca 20 minuter.
  7. Grönsaker: Dela tomaterna i halvor. Riv det yttersta skalet av citronen. Vänd ner tomater, citronskal och örter i grönsaksblandningen.
  8. Till servering: Värm de inkokta grönsakerna och servera med skivat kött och gärna aioli.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör eller välj olja.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett eller välj olja.
Gör äggfri: uteslut aioli eller välj äggfri aioli.

Ingredienser

Portioner: 4
Grönsaker
  • 3 1/2 dl vitt matlagningsvin
  • 3 msk olja
  • 2 lagerblad
  • 1/2 tsk salt
  • 5 dl grönsaksbuljong (vatten och fond eller buljongtärning)
  • 375 g svartrötter
  • 3 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g snackmorötter
  • 400 g kronärtskocksbottnar
  • 250 g babyplommontomater
  • 1 citron
  • 1 dl hackade örter t ex persilja, körvel, basilika
Lammrostbiff
  • 1 msk torkade fänkålsfrön
  • 1 tsk grovkrossad svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 4 vitlöksklyftor
  • ca 800 g lammrostbiff
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
Till servering
  • gärna aioli
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer