Ugnsratatouille med linser, zucchini, tomatsås och vitost

Njut av en god ratatouille som du gör i ugnen, det ger en mustigare och smakrikare grönsaksröra och det är dessutom enkelt att laga, då den sköter sig själv i ugnen. Toppa med krämig vitost och lite krispig persilja.

Ingredienser
6 portioner
1 zucchini (à ca 300 g)
1 aubergine (à ca 300 g)
2 rödlökar
2 röda eller gula paprikor
4 tomater
2 förp kokta gröna linser (à 390 g)
390 g pastasås basilika
2 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
390 g pastasås chili
2 msk olivolja
2 förp vitost hel bit (10%, à 150 g)
1 kruka persilja
Till servering
bröd
crème fraiche (gärna franska örter)
Gör så här
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2595 KJ / 621 kCal
Fett25 g
Salt4 g
Kolhydrater69 g
Protein23 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
14 stJättegott och enkelt att göra.
Hanna
Ingen höjdare, skulle nog vara godare att steka både zucchinin och aubergine i oliv olja innan man lägger ned den i formen.
Lene
Riktigt mumsigt, och perfekt som matlåda. Man kan göra egen pastasås med krossade tomater och krydda efter smak. Då slipper man det tillsatta sockret i pastasåsen och smaken blir renare.
Malin
Det föll inte i min smak. Mycket tomater av olika former. Denna går inte på repris hos oss
Mitra
Hur många dl okokta linser motsvarar 390g kokta?
Carin
Så himla gott! Kommer göras fler gånger.
Maria
Gott! Vi skippade vitosten och bytte den starka pastasåsen till en med vitlök och örter, och använde bara hälften av tomaterna (våra kanske var gigantiska haha). Tror att rätten skulle göra sig väldigt bra till klyftpotatis eftersom det mesta får ungefär samma mjuka konsistens :)
Marielle
Super god, kommer göras flera gånger 👍🏻
Maj-britt
Mycket gott och jättegott i matlådan. Tomat blir så varmt, låt den stå en stun efter att denbkommit ut ur ugnen så den svalnar något, då kommer smaken fram ännu mer.
Lisa
Nästa gång jag har egna auberginer och squash att ta rätt på kommer jag att göra tvärtom. Börja med linsröran. Vem vill stå med köket fullt av hanterade grönsaker i onödan? Blanda ihop grönsakerna med tomatsås, olivolja, salt och peppar och bre över linsröran. Tjopp! Vad är vitost? Jag använde feta. Gör igen. På mitt vis.
Mona
Hej Mona! Vitost är en mild ost av komjölk och kallas ibland även för salladost, och är lik fetaost (vilken är ursprungsskyddad). Tack för att du använder våra recept! Hälsnigar Elina 😊
ICA-köket