“Tagine” på kyckling och sötpotatis
Tagine är namnet på en slags lergryta, men har med tiden blivit synonymt för en marockansk gryta. Det här blir en fantastisk kycklinggryta, full av orientaliska smaker vanliga i det nordafrikanska köket – kanel, spiskummin, sötpotatis, persilja och citron. Serveras med couscous och krämig yoghurt till.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 48 2013
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 600 g strimlad kycklinglårfilé
2 msk olja
1/2 tsk kanel
1/2 tsk spiskummin
salt
peppar
400 g konserverade hela tomater
5 dl kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)
ca 500 g sötpotatis
1 citron
1/2 kruka persilja
4 port couscous eller annat gryn (gärna fullkorn)
1 grönsaksbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
2 dl matyoghurt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2966 KJ / 708 kCal
Fett13 g
Salt2.9 g
Kolhydrater90 g
Protein50 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jag tillsatte lite färsk chili och ökade kryddorna . Dessutom använde jag vegetariska filet pieces istället för kyckling. Jag tillsatte även squash och finstrimlad morot. Om jag varit i Marocko hade jag serverat detta med hembakat vitt bröd och en skål harissa.
Laila
2023-08-06Mer kryddor behövs!!! Och 2 buljongtärningar. Annars blir det mild skolbespisning. Ganska söt rätt så citronen behövdes verkligen. SötotatisTärningarna bör vara ganska små så de kokar lite sönder - annars blir det blaskigt. 1x1,5 cm kanske…
Marie
2023-01-15Hur varm ska ugnen vara? Hur länge i ugnen
Viola
2021-10-19Hej Viola! I detta recept behövs ingen ugn utan allt görs på spisen. Lycka till! Hälsningar Michelle
Redaktionen
2021-10-20