UNDER 45 MIN | Medel

Stekt kyckling med dillsås och pressgurka

Många svenska klassiska smaksättningar i det här receptet! Pressgurka är enklare än man kan tro att svänga ihop och det kan man ha som tillbehör i många rätter. Och dillsås är ju aldrig fel till kokt potatis och stekta kycklingfiléer. Smaklig måltid!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 39, 2019
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka potatisen.
  2. Pressgurka: Blanda socker, ättika och vatten i en stor bunke. Hyvla gurkan tunt med en mandolin eller osthyvel och blanda skivorna med lagen. Rör runt då och då.
  3. Stek kycklingfiléerna i smöret ca 7-8 minuter i en stor stekpanna eller stekgryta. Salta och peppra. Vänd filéerna då och då. Kycklingen är klar när den har en innertemperatur på 72°C.
  4. Blanda majsstärkelsen med grädden och rör i den och buljongen i grytan. Låt sjuda i 2 minuter. Hacka och rör i dillen och smaka av med salt och peppar.
  5. Skär salladen i klyftor. 
  6. Servera kycklingen med potatis, sås, sallad och gurka.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.  
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör eller välj olja. Välj laktosfri matlagningsgrädde.  
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller välj olja. Byt ut matlagningsgrädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Tips

Smaka av såsen med dijonsenap.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g potatis
Pressgurka
  • 1 msk socker
  • 1/2 msk ättika (12%)
  • 1 1/2 msk vatten
  • 1 gurka
  • 700 g kycklinginnerfiléer
  • 2 tsk smör
  • salt
  • peppar
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 2 1/2 dl kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 1/2 ask färsk dill (à 20 g)
  • 2 hjärtsallad

Näringsvärde
Per portion

Energi 1994 kJ / 475 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept