UNDER 45 MIN | Medel

Spenatpaj med svamp

Med färdig pajdeg behöver inte middagspajen ta särskilt lång tid. Fyll skalet med lite svamp, spenat och vår favoritost; Folke! Sväng ihop äggstanningen och häll över fyllningen innan den tillagas i ugnen. För lite sötma till rätten äter du den ihop med plommontomater. Smaklig spis önskar vi!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 48, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Lägg pajdegen i en pajform, ca 25 cm i diameter.
  3. Fyllning: Ansa och skär svampen i grova bitar. Skala och finhacka löken. Stek svampen, löken och spenaten i omgångar i smöret i en stekpanna. Pressa i vitlöken och krydda med salt och peppar.
  4. Fyll pajskalet med svampen, de frästa grönsakerna och osten. Hacka persiljan och strö över.
  5. Äggstanning: Vispa ihop alla ingredienser och häll i pajskalet.
  6. Grädda pajen mitt i ugnen ca 25 minuter, tills den fått fin färg och äggstanningen stelnat.
  7. Skär tomaterna i bitar och blanda med salladen. 
  8. Servera pajen med salladen.

För alla

Kontrollera noga innehållet i pajdegen.
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk, smör och ost mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Tips

Blanda gärna salladen med en vinägrett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 250 g färsk pajdeg (gärna fullkorn)
Fyllning
  • 250 g färska champinjoner
  • 150 g ostronskivling
  • 1 gul lök
  • 200 g spenat
  • 2 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  • peppar
  • 150 g riven ost (gärna Folke)
  • 1/2 ask färsk persilja (à 20 g)
Äggstanning
  • 4 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 ask plommontomater (à 500 g)
  • 1 förp salladsmix (à 65 g)

Näringsvärde
Per portion

Energi 2660 kJ / 637 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept