Sötpotatis- och halloumirårakor med gröna tillbehör

Den mångsidiga favoriten råraka kan göras på många olika sätt! Här gör vi halloumirårakor med sötpotatis och serverar som en lättare måltid med goda gröna tillbehör: avokado, jalapeño och koriander.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2020

Ingredienser
4 portioner
400 g sötpotatis
200 g halloumi
3 msk majsstärkelse
ca 25 g smör (till stekning)
ca 4 msk rapsolja (till stekning)
svartpeppar
Till servering
2 avokador
ca 1 dl matyoghurt (10%) eller crème fraiche
1/2 - 1 skivad jalapeño
1 kruka koriander
Gör så här
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2286.7 KJ / 546.2 kCal
Fett42 g
Salt2.3 g
Kolhydrater25.9 g
Protein14.6 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
10 stKnepet är att halloumin smälter och klistrar ihop rårakan. Så pressa ner hårt med stekspaden, då behöver man bara använda nån msk maizena/potatismjöl.
Sara
Suveränt gott! Och så lätt och snabbt att laga!
Sara
Funkar bra om blandar i några ägg. Lycka till!!👍
Lennart
”Smeten” enligt receptet höll inte alls ihop för mig, så jag rev ner en halloumi till efter att efter mycket om och men och superkladdiga stekspadar lyckats få ihop två rårakor. Det blev inte bättre, så efter att ha lyckats lyfta ur den tredje så hällde jag resten av ”smeten” i stekpannan och plattade ut och så fick det bli rösti istället. Jag delade kakan i fyra delar som jag vände och sedan tryckte jag ihop det och lät det stå en stund på låg värme. Inte så snyggt att servera kanske men för mig spelade det ingen som helst roll. Det var jättegott!! Tog frysta avocadotärningar som jag låtit tina och sedan mosat. Ruccola till var perfekt. Hade inte skadat om mina jalapenos hade haft lite sting men fantastiskt gott ändå! Nästa gång går jag rakt på röstivarianten dock :)
Jessica
Provade med våffeljärn, de blir ju inte knapriga/frasiga som våfflor så det är något trixigare att få bort dem från järnet, men de höll ihop fint och gick snabbare än att steka!
Filippa
Kan man inte göra dessa i våffeljärn? Gjorde med bara halloumi plus lite potatismjöl & de blev vansinnigt goda.
Veronica
Hej Veronica! Vilken bra idé! Inget vi har tyvärr testat men om du gör det så kommentera gärna här igen, eller dela en bild på Instagram och tagga med #icarecept och @icasverige. Hälsningar Elina
ICA-köket
Hade i ca 1 dl riven gratängost också och serverade med nygräddat vitlöksbröd. Mannen älskade det, det var okej för mig, barnen gillade det inte alls.
Christina
Gott men lite klurigt att få rårakorna att hålla ihop, och snarare 2-3 än 4 portioner. Vi åt inlagd jalapeño till, det passade finfint!
Magdalena
Jättegott men vi var två vuxna och en tvååring som åt och vi blev knappt mätta så nästa gång kommer jag dubbla mängden av ingredienserna.
Ida
Går inte ihop när man blandar, blir bara som ett smul.
Magnus
Hej Magnus! "Smeten" går inte ihop (det har du rätt i) och det ska den inte heller, men när du steker rårakorna så smälter halloumin och den håller ihop rårakan. Hoppas att du gillade rårakorna ändå! Hälsningar Elina
ICA-köket