Skottgrön smoothiebowl
Smoothie i skål med både groddar och skott. Den glutenfria örten bovete mättar lite extra. Toppa den gröna smoothiebowlen med vallmofrön, kokos, nötter och bär. Byt naturell yoghurt mot kokosmjölk eller mandeldryck så blir den fri från laktos och mjölk.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2016
Ingredienser
2 portioner
3 dl milda späda skott av t ex. ärtskott chia, broccoli eller solros
2 frysta bananer
100 g fryst tärnad mango
2 msk groddat bovete
2 dl mild naturell yoghurt (3%)
Topping
hampafrön
vallmofrön
riven kokos
nötter
frysta vinbär
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri naturell yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt naturell yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex havregurt, soygurt (innehåller soja), kokosmjölk eller mandeldryck.
Toppingen är ej medräknat i näringsberäkningen.
Gör så här
Tips
Ärt- och solrosskott finns att köpa i välsorterade butiker. Det är inte lika lätt att få tag på broccoli- eller chiaskott, men det är samtidigt lätt att odla själv. Helt, skalat bovete är en schyst nybörjargrodd som ger utdelning direkt. Bara på ett dygn växer små söta svansar ut med en fint nötig smak. Skölj kornen ca 30 sekunder i hett vatten i en sil eller ett durkslag innan de groddas så tvättas ett ämne som heter fagopyrin bort, som annars kan irritera hud och ögon. Blötlägg sedan bovetet ca 8 timmar, men upp till ett dygn går också bra. Häll av och grodda i en täckt sil eller ett durkslag ca två dygn. Beräkna 1 msk hela bovetekorn för att det ska ge tillräckligt med groddar till att göra smoothien (för 2 portioner). Läs mer om groddning här.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi976 KJ / 233 kCal
Fett4 g
Salt0.11 g
Kolhydrater38 g
Protein8 g
Kommentarer