Skottgrön smoothiebowl

5
0
Skottgrön smoothiebowl

Smoothie i skål med både groddar och skott. Den glutenfria örten bovete mättar lite extra. Toppa den gröna smoothiebowlen med vallmofrön, kokos, nötter och bär. Byt naturell yoghurt mot kokosmjölk eller mandeldryck så blir den fri från laktos och mjölk.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2016

Skottgrön smoothiebowl

Ingredienser

2 portioner
3 dl
milda späda skott av t ex. ärtskott chia, broccoli eller solros
2
frysta bananer
100 g
fryst tärnad mango
2 msk
groddat bovete
2 dl
mild naturell yoghurt (3%)

Topping

hampafrön
vallmofrön
riven kokos
nötter
frysta vinbär

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri naturell yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt naturell yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex havregurt, soygurt (innehåller soja), kokosmjölk eller mandeldryck.

Toppingen är ej medräknat i näringsberäkningen.

Över 60 minuter

Gör så här

Tips

Ärt- och solrosskott finns att köpa i välsorterade butiker. Det är inte lika lätt att få tag på broccoli- eller chiaskott, men det är samtidigt lätt att odla själv. Helt, skalat bovete är en schyst nybörjargrodd som ger utdelning direkt. Bara på ett dygn växer små söta svansar ut med en fint nötig smak. Skölj kornen ca 30 sekunder i hett vatten i en sil eller ett durkslag innan de groddas så tvättas ett ämne som heter fagopyrin bort, som annars kan irritera hud och ögon. Blötlägg sedan bovetet ca 8 timmar, men upp till ett dygn går också bra. Häll av och grodda i en täckt sil eller ett durkslag ca två dygn. Beräkna 1 msk hela bovetekorn för att det ska ge tillräckligt med groddar till att göra smoothien (för 2 portioner). Läs mer om groddning här.

Vad tyckte du om receptet?

5

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi 976 KJ / 233 kCal
Fett 4 g
Salt 0.11 g
Kolhydrater 38 g
Protein 8 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept